Belgisch gerecht legt fraude van Chinese Amazon-verkopers bloot

©AFP

Chinese bedrijven kunnen allerlei producten spotgoedkoop aanbieden op de webwinkel van Amazon door te frauderen via Brussels Airport. Het parket van Halle-Vilvoorde heeft een onderzoek gevoerd naar 16 zendingen uit China die via de luchthaven van Zaventem de Europese Unie werden binnengebracht zonder btw te betalen.

Het opsporingsonderzoek heeft aan het licht gebracht dat de Chinese invoerders valse facturen gebruikten om invoerrechten te ontduiken, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. Om ook btw te ontduiken gebruikten de Chinese bedrijven een bekende truc. Ze deden alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land waar ze btw zouden betalen. Uiteindelijk betaalden de bedrijven nergens btw. De containers waren gevuld met onder andere kleding, speelgoed en elektronica.

Op die manier kunnen ze hun producten veel goedkoper aanbieden. ‘Vanuit België worden de goederen dan vervoerd naar een van de distributiecentra in de EU van websites zoals Amazon. En van daaruit vertrekken de goederen naar de zegt, een particulier in Europa’, vertelt Vercarre. Het parket vervolgt in de zaak drie Chinese bedrijven, een Duits en een Brits bedrijf voor de correctionele rechtbank van Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect