Belgisch legervliegtuig vervoert zwarte dozen MH17

©REUTERS

Een Belgisch legervliegtuig zal de zwarte dozen van vlucht MH17 naar het Verenigd Koninkrijk brengen voor een internationaal onderzoek. Mogelijk geven de zwarte dozen meer inzage over de precieze omstandigheden van de crash.

Maandagavond overhandigden de rebellen de zwarte dozen aan de Maleisische autoriteiten. De Maleisische premier, Najib Razak, liet al weten dat de apparaten in 'goede staat' zijn.

De zwarte dozen zullen mogelijk  meer opheldering brengen over de precieze omstandigheden van de crash. Het apparaat bewaart namelijk vluchtgegevens en gesprekken in de cockpit.

Vanuit Maleisië gaan de zwarte dozen naar het Verenigd Koninkrijk voor een internationaal onderzoek. Die reis gebeurt met een Belgisch legervliegtuig, meldt minister van Defensie, Pieter De Crem. David Cameron, de premier van het Verenigd Koninkrijk, bevestigt tegenover Reuters dat de zwarte dozen naar het Verenigd Konikrijk komen.

Het Belgische toestel maakt deel uit van de internationale pool legervliegtuigen onder het European Air Transport Command (EATC). Via dat internationaal commandocentrum delen België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Spanje de operationele controle van het luchtvervoer.

Verschillende internationale experts - waaronder vertegenwoordigers van de Verenigde Naties - zullen meereizen met de zwarte dozen om het internationaal onderzoek in het Verenigd Koninkrijk uit te voeren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud