Advertentie

Belgisch zitje in Europese Investeringsbank al 20 maanden leeg

De werken aan de Oosterweelverbinding zijn gestart. ©Jonas Roosens

België slaagt er nu al twintig maanden niet in een vicevoorzitter te benoemen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Die moet er nochtans over waken dat Oosterweel zijn beloofde miljard krijgt.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. Begin 2018 liep het mandaat van de Nederlander Pim Van Ballekom af. Er was afgesproken dat de stoel naar België zou gaan, maar de benoeming raakte verstrikt in een benoemingscarrousel met onder meer ook de benoeming van drie bestuurders bij Bpost, een nieuwe vicegouverneur bij de Nationale Bank en een nieuwe topman van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

Premier Charles Michel (MR) had bovendien gehoopt om partijgenoot Didier Reynders voorzitter te maken van de Europese Investeringsbank. Dat plan viel in het water toen de huidige Duitse voorzitter bleef zitten en Reynders geen genoegen nam met het vicevoorzitterschap.

Volgens voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) lijdt België imagoverlies omdat het ernaar uitziet dat ons land niet snel die plaats zal invullen. Dat zegt hij in de kranten. België heeft nochtans heel wat grote dossiers lopen bij de EIB en hoopt ook toekomstige investeringen te financieren. Onder meer Oosterweel rekent op een miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud