Belgische groei daalt door internationale onzekerheid

Door de terugval van de export vertraagt de groei van de economie. ©BELGA

Volgen het Planbureau valt de economische groei terug tot 1,1 procent, wat een impact heeft op de begroting.

De Belgische economie zal dit en volgend jaar maar 1,1 procent groeien en niet 1,3 procent, zoals eerder verwacht werd. Dat blijkt uit de nieuwe vooruitzichten van de cijferaars van het Federaal Planbureau. De verslechterde vooruitzichten zijn vooral het gevolg van de terugvallende export.

De nieuwe cijfers zijn ook slecht nieuws voor de onderhandelaars van een nieuwe federale regering, want ze maken het nominale begrotingstekort groter dan gedacht.

Door de internationale onzekerheid rond de brexit, de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump en de slabakkende Duitse economie kan ons land minder uitvoeren dan gedacht. Minder export leidt tot minder economische activiteit in ons land en dus minder groei.

Effect op arbeidsmarkt en begroting

De terugval zal een impact hebben op onze arbeidsmarkt. Terwijl het Planbureau voor dit jaar nog 62.000 nieuwe jobs verwacht, zullen dat er volgend jaar maar 37.000 zijn. Voor het eerst in jaren zal de werkloosheidsgraad daardoor niet verder zakken.

De nieuwe cijfers zijn ook slecht nieuws voor de onderhandelaars van een nieuwe federale regering, want ze maken het nominale begrotingstekort groter dan gedacht. Voor dit jaar werd een tekort van 7,1 miljard euro verwacht, voor volgend jaar een tekort van 10,3 miljard.

Uit berekeningen van De Tijd blijkt dat het tekort stijgt tot 7,9 miljard dit jaar en 10,8 miljard euro volgend jaar. Dat is respectievelijk 800 miljoen euro en 500 miljoen euro meer dan gedacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud