Belgische inflatie zakt onder 2 procent

De kortingen tijdens de koopjes waren minder groot dan in juli vorig jaar. ©Photo News

De inflatie, de stijging van het algemene prijspeil, zwakt af van 2,34 procent naar 1,99 procent in januari.

Met 1,99 procent komt de inflatie uit op het laagste niveau sinds mei vorig jaar, toen er 1,82 procent op de tabellen stond. 

Het statistiekbureau Statbel registreerde deze maand prijsdalingen voor motorbrandstoffen, elektriciteit, aardgas, vakantiedorpen, hotelkamers en buitenlandse reizen en citytrips. Die prijsdalingen werden gecompenseerd door prijsstijgingen voor ziekteverzekering, brandverzekering, kleding, huur, vis en zeevruchten, groenten, suikerwaren en alcoholische dranken.

Ziekte- en brandverzekering werden deze maand respectievelijk gemiddeld 6,1 procent en 2,8 procent duurder tegenover van vorige maand.

Kleding werd gemiddeld 0,7 procent duurder. Het effect van de solden wordt daarbij gespreid over zes maanden. 'De stijging wil voornamelijk zeggen dat de in januari gemeten kortingen gemiddeld lager waren dan tijdens de solden van juli 2018', zegt Statbel.

Geen verhoging uitkeringen

De inflatie op basis van de gezondheidsindex (gezuiverd voor alcohol, tabak en prijzen aan de pomp) daalt van 2,17 naar 2 procent.

Het gemiddelde van de laatste vier maanden springt niet boven de wettelijk vastgelegde spilindex, wat zou leiden tot een verhoging van de ambtenarenlonen, uitkeringen en pensioenen. Ambtenaren, werklozen en gepensioneerden krijgen dus geen opslag. De vorige spilindexoverschrijding vond in augustus 2018 plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud