Advertentie

Belgische politici in opspraak door geld uit Azerbeidzjan

De president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev ontvanht de European Academy for Elections Observation. ©presidency of AZ

Het internationaal onderzoek naar verdachte geldstromen uit Azerbeidzjan dat vorige week is onthuld en waaraan De Tijd meewerkte, mondt ook uit bij twee Belgische politici: Alain Destexhe (MR) en voormalig Open VLD-parlementslid en ex-LDD-politicus Stef Goris.

Zeven jaar lang gebruikte het regime in Azerbeidzjan de positieve conclusies van een Belgische vzw die de twee politici oprichtten om zijn verkiezingen te legitimeren. Terwijl de vzw daarvoor middelen kreeg uit Azerbeidzjan, via een lobbyorganisatie in Duitsland.

Stef Goris ©BELGA

In juli 2010 richtten Goris en Destexhe samen een vzw op met de naam European Academy for Elections Observation. Ondanks die ronkende naam had de vzw geen eigen personeel of kantoor. Bij de oprichting gebruikten de twee politici gewoon het thuisadres van Destexhe en vanaf 2012 dat van zijn kantoor in Brussel. Het Brusselse adres moest de vzw op papier nog wat allure geven. Maar sinds vorig jaar staat de vzw gewoon op het thuisadres van Goris in Tienen. Hij is nu nog de enige bestuurder, samen met zijn vrouw.

©MEDIAFIN

In België is de vzw totaal onbekend, maar wie de Azerbeidzjaanse pers leest, kreeg de voorbije zeven jaar steevast de positieve bevindingen van de vzw voorgeschoteld om aan te tonen dat de verkiezingen in het land correct verliepen.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev ontvangt ex-Open Vld'er Stef Goris en MR-senator Alain Destexhe.

Zowel bij de parlementsverkiezingen in 2010 en de presidentsverkiezingen in 2013 als bij het jongste grondwetsreferendum vorig jaar. Elke stembusslag die het regime rond de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev overtuigend won, botste dan wel op kritiek van officiële organisaties zoals de OVSE, maar de Belgische vzw van Goris en Destexhe zag nooit graten in het verloop van de kiesdag.

Alain Destexhe ©BELGA

Nu blijkt dat de vzw voor het observeren van de verkiezingen middelen kreeg uit Azerbeidzjan. Eerder was al gebleken dat een Duitse politicus, Eduard Lintner, tussen 2012 en 2014 meer dan 800.000 dollar kreeg om te lobbyen voor Azerbeidzjan.

En de lobbyorganisatie die de Duitser daarvoor in 2009 had opgericht, leidt ons nu naar de vzw van Destexhe en Goris. Het was met geld van de Duitse lobbyorganisatie dat ook de missies zijn betaald die de Belgische vzw hield in Azerbeidzjan.

Goris ontkent dat er rechtstreeks centen zijn betaald, maar bevestigt dat de organisatie van Lintner alle vluchten, hotel- en restaurantkosten betaalde voor parlementsleden die met de Belgische vzw naar Azerbeidzjan reisden. Destexhe stelt dat Goris hem had verzekerd dat er geen geld uit Azerbeidzjan kwam.

President Aliyev in gesprek met Destexhe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud