Belgische toerist geeft meer uit in eigen land

Toeristen op de dijk in Knokke-Heist. ©Photo News

De coronacrisis heeft tot gevolg dat Belgische toeristen en zakenlui minder naar het buitenland reizen en daardoor meer geld uitgeven in eigen land.

De wereldwijde pandemie heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de Belgische economie. Er zijn ook meevallers.

Meer dan 110 landen hebben midden maart hun grenzen gesloten om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Die lockdown heeft tussen half maart en half juni de reizen naar het buitenland fors doen dalen. Sinds de recente heropening van de grenzen herstellen de toeristische en de zakenreizen, maar het grensoverschrijdend reisverkeer blijft veel lager dan voor de coronacrisis.

©Mediafin

De daling van de buitenlandse reizen heeft voor de landen van de eurozone uiteenlopende gevolgen. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht een beperkte positieve impact voor België en Duitsland. Beide landen profiteren van de vermindering van het internationale reisverkeer, omdat hun inwoners voor de crisis veel meer geld uitgaven in het buitenland dan buitenlanders bij hen.

Verlies

Belgische toeristen, zakenlui en grensbewoners spendeerden vorig jaar 16,6 miljard euro in het buitenland, blijkt uit de lopende rekening van de betalingsbalans. Omgekeerd kochten buitenlandse toeristen en zakenlui tijdens hun bezoek aan België slechts voor 7,9 miljard euro goederen en diensten. Netto verloor de Belgische economie dus 8,7 miljard.

De lockdown doet dat verlies dalen. Belgische toeristen en zakenlui spendeerden in maart 566 miljoen minder in het buitenland dan in maart van vorig jaar. Zij hebben minstens een deel van dat bedrag uitgegeven in eigen land, maar wellicht ook meer gespaard. Buitenlandse toeristen en zakenlui spendeerden in maart 208 miljoen minder in België dan in maart van vorig jaar. De impact van de lockdown op de uitgaven van buitenlandse toeristen en zakenlui was in april en mei nog veel groter, maar cijfers daarover zijn nog niet beschikbaar.

De grootste verliezers zijn Cyprus, Malta, Griekenland en Portugal.
Europese Centrale Bank

Er zijn volgens de ECB meer verliezers dan winnaars in de eurozone. In verhouding tot het bruto binnenlands product (bbp) is de negatieve impact van het gedaalde toerisme het grootst in de zuidelijke lidstaten Cyprus, Malta, Griekenland en Portugal. Ook Spanje, Oostenrijk, Luxemburg en Slovenië zijn belangrijke verliezers. De negatieve gevolgen voor Frankrijk en Italië zijn minder groot. Die grote economieën zijn meer gediversifieerd en daardoor relatief minder afhankelijk van de inkomsten uit toerisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud