Advertentie

Belgische werkweek behoort tot kortste in Europa

Ook als de overuren worden meegeteld, zit ons land nog in de Europese groep met de kortste werkweken. ©BELGAIMAGE

PS-voorzitter Elio Di Rupo brak deze week een lans voor een vierdaagse werkweek. Maar een studie leert dat Belgen nu al vrij weinig werken vergeleken met andere Europeanen.

PS-voorzitter Di Rupo kreeg deze week een storm van kritiek over zich toen hij voorstelde een vierdaagse werkweek in te voeren, met behoud van loon. Economische nonsens, luidde de reactie van economen. Het idee dat je jobs creëert door mensen minder te laten werken, is al lang achterhaald door de feiten. Bovendien is zo’n plan onbetaalbaar. Di Rupo voorziet in ‘enkele honderden miljoenen’ overheidsgeld om bedrijven aan te sporen stapsgewijs werknemers een dag extra thuis te laten en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen met nieuwe aanwervingen.

Alleen geklopt door Frankrijk

Ook als de overuren worden meegeteld, zit ons land nog in de Europese groep met de kortste werkweken.

Uit een vergelijking met andere Europese landen blijkt dat Belgen weinig reden hebben om te klagen over lange werkweken. Volgens de algemene regel mag in ons land een standaard werkweek niet meer dan 38 uur bedragen. Enkel Frankrijk telt met 35 uur een nog kortere werkweek, blijkt uit een nieuwe studie van Eurofound, een studiebureau van de Europese Unie. In nagenoeg alle andere Europese landen is een werkweek van 40 uur de norm, en in Nederland, Duitsland en Denemarken ligt het wettelijke maximum zelfs op 48 uur per week.

©Mediafin

Ook als de overuren worden meegeteld, zit ons land nog in de Europese groep met de kortste werkweken. Een Belg met een voltijdse baan presteerde vorig jaar gemiddeld 39 uur en 12 minuten per week. Dat is ruim een uur minder dan de gemiddelde Europeaan. Nederlanders en Fransen kloppen gemiddeld iets minder uren. Duitsers presteren in een week ruim een uur en Britten ruim drie uur meer dan de gemiddelde Belg (zie grafiek).

 

Toch meer uren

De cijfers van Eurofound mogen dan aantonen dat de Belg een relatief korte werkweek heeft, dat wil niet zeggen dat we ook op jaarbasis minder uren presteren dan in de buurlanden. Belgische werknemers hebben verhoudingsgewijs minder vakantiedagen, waardoor ze in een jaar toch meer uren presteren dan voltijds personeel in enkele landen met een langere werkweek.

55
Iemand met een gewone 38 urenweek werkt in ons land 1.739 uur per jaar. Dat is ruim 55 uur meer dan iemand met een voltijds contract in Nederland, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

Een Belgische werknemer heeft recht op 20 wettelijke verlofdagen en tien feestdagen per jaar. Dat is zeven vrije dagen minder dan in pakweg Duitsland en vier dagen minder dan in Nederland. In aantal gewerkte uren wordt de kortere werkweek in ons land gecompenseerd doordat werknemers meer dagen per jaar presteren. Iemand met een gewone 38 urenweek werkt in ons land 1.739 uur per jaar. Dat is ruim 55 uur meer dan iemand met een voltijds contract in Nederland, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal effectief gepresteerde uren van voltijdse werknemers zit in ons land al sinds begin de jaren tachtig nagenoeg stabiel rond 39 uur per week. Als het voorstel van Di Rupo wordt doorgetrokken naar de hele economie, dan zou België plotsklaps een sprong maken naar een werkweek van 30 uur en 24 minuten. Ons land zou daarmee ver onder de 40-urige werkweek liggen die nu gangbaar is in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud