Advertentie
Advertentie

Bijna 1.800 mensen te kort bij federale politie

Minister Jan Jambon blijft bij zijn belofte om tegen 2019 netto 1.200 mensen extra te geven aan de federale politie. ©BELGA

Ondanks beloftes van de regering om de federale politie te versterken, zijn er nog minder politiemensen dan vroeger. Er heerst momenteel een personeelstekort van 1.768 mensen.

Sinds zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken beloofde Jan Jambon (N-VA) steevast meer politiemensen te zullen aanwerven. Bij de federale politie zouden er 1.200 mensen ‘netto’ bijkomen tegen het einde van de legislatuur in 2019.

Maar de personeelscijfers schetsen een heel ander beeld. Als er in december 2013 nog 11.941 voltijdse medewerkers waren bij de federale politie, dan zakte dat aantal jaar na jaar weg naar 11.764 eind 2014 en 11.553 eind 2015. In oktober vorig jaar stond de teller nog maar op 11.248. Dat is een ongezien tekort in vergelijking met de voorziene 13.500 medewerkers die de federale politie volgens haar ‘organieke tabel’ moet hebben.

Ook te weinig administratief personeel

De hamvraag is ook hoeveel ‘operationele’ medewerkers de federale politie te kort heeft. Een deel van de medewerkers (‘Calog’-personeel) neemt alleen administratieve, ondersteunende en technische taken voor zijn rekening.

We rekenen nog altijd op een netto-aangroei van 1.200 mensen bij de federale politie. Ook al is dat met de begrotingsperikelen niet evident, we willen dat niet verbloemen.
Jan Jambon
Federaal minister van Binnenlandse Zaken

‘Volgens onze recentste cijfers hebben we nu 8.761 operationele mensen bij de federale politie. Dat is een deficit van 1.405 op de voorziene 10.166 volgens de organieke tabel’, zegt Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie. Bij het administratieve personeel zijn er ook nog eens 363 mensen te kort, wat het totale deficit op 1.768 brengt.

Zelfs als Jambon er tegen 2019 in slaagt 1.200 mensen extra te krijgen, blijft er een tekort bestaan. Maar de politiedirecteurs vrezen dat er van de beloofde extra krachten helemaal niets in huis komt. Er is immers sprake van nog eens 2 procent extra per jaar te besparen.

Jambon belooft 1.200 medewerkers extra

Jambon laat via zijn woordvoerder weten dat hij toch vasthoudt aan de beloofde 1.200 extra-mensen voor de federale politie. ‘Het klopt dat momenteel ook een budgettaire besparing van 2 procent is voorzien zoals bij alle overheidsdepartementen’, erkent woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Met zulke personeelstekorten kan men de organisatie van de politie niet optimaliseren. Dat is het optimaliseren van de armoede.
Brice De Ruyver
Hoogleraar UGent

‘Maar die willen we opvangen met allerlei andere maatregelen, zoals de optimalisatiehervorming, de extra budgetten in de strijd tegen het terrorisme en onze ‘werven’ om de politie te laten focussen op haar kerntaken. We rekenen nog altijd op een netto-aangroei van 1.200 mensen bij de federale politie. Ook al is dat met de begrotingsperikelen niet evident, we willen dat niet verbloemen. En we beseffen dat we het systeem ‘stretchen’: veel doen met weinig. Maar anderzijds mag je je niet blindstaren op de ‘organieke tabel’. Dat is een ideaalsituatie.’

'Regeringen plegen roofbouw op federale politie'

Hoogleraar criminologie Brice De Ruyver (UGent) besluit dat de opeenvolgende federale regeringen ‘al sinds 2008 roofbouw plegen op de federale politie’. ‘Dat gebeurt natuurlijk om budgettaire redenen. Maar hoe kan je met zulke tekorten de organisatie van de politie nog ‘optimaliseren?', vraagt De Ruyver zich af.

Brice De Ruyver. ©doc

'Dat is het optimaliseren van de armoede. Zo had de centrale directie voor drugs bij de federale politie vroeger een twintigtal mensen die de situatie schitterend konden monitoren. Nu zijn ze nog hooguit met een zevental, terwijl de drugsproblematiek er zeker niet op verbeterd is, integendeel. Het gaat dus echt niet goed met een aantal cruciale onderdelen van de federale politie.’

‘De statistieken vertellen dan nog niet het hele verhaal. Men kan nieuwe mensen aanwerven en dan de koppen tellen, maar een terrorismespeurder is men niet vanaf de eerste dag. Het vergt jaren om zo’n know how op te bouwen. Dat is nog zo’n pijnpunt: de rekrutering. Die moet veel sneller. Ook de aansturing door de regering kan veel gerichter gebeuren, met de nationale veiligheidsraad die nu vooral samenkomt na een terreuraanslag.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud