'Bijna dagelijks meldingen van herbesmettingen'

Een test op de luchthaven van Zaventem. ©Photo News

Wetenschappers melden wereldwijd bijna dagelijks nieuwe met labotesten bevestigde herbesmettingen van Covid-19.

Sinds een onderzoeksteam uit Hongkong op 24 augustus als eerste een herbesmetting meldde, rapporteren wetenschappers wereldwijd vrijwel dagelijks gevallen.

Ook in ons land is er weet van zeker drie herbesmettingen. Dat gebeurde met zekerheid bij een dertigjarige huisarts uit Antwerpen, een 25-jarige vrouw en een 51-jarige vrouw, meldt De Standaard.

Genoomanalyse nodig

De drempel om een herbesmetting te kunnen vastleggen ligt heel hoog. Omdat het virus nog lang kan rondwaren in het lichaam volstaat het niet om twee keer positief te testen. Een genoomanalyse is nodig om zeker te zijn.

Bovendien moet het virus voldoende gemuteerd zijn om zeker te zijn dat de mutatie niet bij de gastheer of -vrouw optrad. Daarnaast zouden wetenschappers minder geneigd zijn om een vastgestelde herbesmetting te publiceren, nu ze niet meer de eerste zijn. Volgens De Standaard gaat het mogelijk dus om het topje van de ijsberg.

Milder of ernstiger?

Het is zeker niet zo dat een tweede keer de ziekte oplopen altijd milder verloopt. De immuunrespons kan na een besmetting soms niet lang standhouden. Toch hebben meerdere onderzoeken al aangetoond dat een besmetting bescherming kan bieden.

Er zijn nog onvoldoende meldingen om te weten of een tweede infectie doorgaans ernstiger of milder is, zegt Kevin Ariën, het hoofd van de afdeling virologie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud