Advertentie
Advertentie

Bill Gates bestelt grote coronastudie in Leuven

Op vraag én op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) zal de KU Leuven de komende weken moleculen testen . ©REUTERS

Het Rega Instituut zal 15.000 moleculen testen om het coronavirus af te remmen.

Op de Leuvense Gasthuisberg wordt een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht, met de groeten van gewezen ­Microsoft-baas Bill Gates. Dat schrijft De Standaard.

Op vraag en op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) test de KU Leuven de komende weken de moleculen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus. Dat virus veroorzaakt de longziekte COVID-19, die uitgroeit tot een wereld­wijde epidemie en waartegen nog geen medicijn bestaat.

De uit de Verenigde Staten opgestuurde medicijnstalen komen uit de portefeuille van het Scripps-instituut in Californië. Dat heeft de voorbije jaren een uitgebreide verzameling actieve bestanddelen aangelegd van bestaande of in ontwikkeling (geweest) zijnde medicijnen tegen de meest diverse aandoeningen.

Resultaten

'De Bill & Melinda Gates Foundation hoopt dat er bij die 15.000 stoffen een of meerdere moleculen zitten die ook het coronavirus kunnen ­afremmen', zegt Johan Neyts van het laboratorium Virologie aan het Leuvense Rega Instituut, dat de analyse op zich neemt. 'Dat gaan we voor de stichting uitzoeken.'

Het hoogbioveiligheidslab van het Rega is volgens Neyts wellicht het enige in de wereld dat met ­hoge doorvoersnelheid en op een veilige manier duizenden kandidaat-moleculen na elkaar kan testen. 'Een week of twee nadat de zending is afgeleverd, kennen we de resultaten.' Het lab werd op maat ontworpen door Neyts' ­collega Pieter Leyssen, een viroloog en selfmade-ingenieur. Het draait volautomatisch, dag en nacht, ­zeven dagen in de week. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud