Advertentie

BNP Paribas-voorzitter Prot op de wip

©Reuters

De monsterboete die dreigt voor de Franse bank BNP Paribas veroorzaakt in de groep de nodige spanningen. De positie van de voorzitter van de raad van bestuur, Baudouin Prot, staat ter discussie.

De monsterboete van 7,3 miljard euro die de VS BNP Paribas willen opleggen wegens schending van het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Cuba, Sudan en Iran, leidt tot flink wat debat in de Franse groep. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.

De discussie woedt of er koppen moeten rollen. De positie van voorzitter Baudouin Prot komt in het gedrang. Prot was CEO van BNP Paribas van 2003 tot 2011. Die periode stemt in grote mate overeen met de periode van de inbreuken, die loopt van 2002 tot 2009.

Namen

BNP Paribas heeft lang geaarzeld om de namen van de verantwoordelijke handelaren door te geven aan de Amerikaanse overheid. Het gaat om bankiers die in het filiaal van Genève zaten en die de gewraakte transacties hebben uitgevoerd.

Op dit moment bestaat er nog veel weerstand om koppen te laten rollen, ook al omdat het niet duidelijk is of dat de Amerikaanse autoriteiten zou sussen.

De discussie leidt tot spanningen tussen de eerder voorzichtige consumententak van de bank en de meer agressieve investeringsbank. Het is in de laatste tak dat de inbreuken gepleegd zijn.

Spanningen

De kwestie-BNP Paribas creëert ook politieke spanningen op het hoogste internationale niveau. President François Hollande wil de kwestie ter sprake brengen als hij vanavond president Barack Obama privé ontmoet.

Ook de Belgische premier Elio Di Rupo en de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, hebben hun bezorgdheid al overgemaakt in dit dossier. Dat België zich bezorgd toont, hoeft niet te verbazen. De overheid is de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

Ze bezit 10,3 procent van BNP Paribas. Als de boete effectief betaald moet worden, dreigt ons land een dividend van 200 miljoen euro te mis te lopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud