Bourgeois wil mee rond tafel over taxshift

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. ©BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil mee rond de tafel zitten als de federale regering zich over de beruchte taxshift buigt. Hij wil zo naar eigen zeggen 'pijnlijke verrassingen' vermijden. Dat verklaarde hij in een gesprek met het Radio 1-programma 'De ochtend'.

Bourgeois zit duidelijk nog steeds in zijn maag met de begrotingstegenvaller die hij vanuit het federale niveau in de maag gesplitst kreeg. De federale regering stort minder inkomsten uit de personenbelasting door naar de deelstaten. Wallonië liep zo 247 miljoen euro mis, voor Vlaanderen bedroeg de tegenvaller 400 miljoen euro.

Die onverwachte factuur was een gevolg van de zesde staatshervorming, en de daaraan gekoppelde bijzondere financieringswet. Bourgeois zat bijzonder verveeld met de zaak, maar kon niet voluit in de aanval gaan, omdat de beslissing ook genomen was door partijgenoten in de federale regering.

Begrotingsevenwicht

Toch herhaalde hij dinsdagochtend zijn kritiek dat die federale beslissing getuigde van 'onbehoorlijk bestuur'. En nu de federale regering is begonnen aan fiscale besprekingen, inclusief de taxshift, wil Bourgeois vermijden dat hij opnieuw voor voldongen feiten wordt gesteld.

Ik wil kost wat kost vermijden dat we straks een half miljard euro minder inkomsten hebben.
Geert Bourgeois
Vlaams minister-president

'De belastingen en btw worden in hoofdzaak op federaal niveau geïnd', zegt Bourgeois. 'En ik wil het koste wat het kost vermijden dat we straks een half miljard euro minder inkomsten hebben.' Bourgeois beseft immers maar al te goed dat het begrotingsevenwicht, dat nu even werd losgelaten, er in 2017 weer moet zijn.

'Vlaanderen moet absoluut betrokken worden bij de onderhandelingen over de taxshift', aldus Bourgeois. 'Omdat Vlaanderen prioritair werk wil maken van een verlaging van de werkgeversbijdragen én van de werkbonus voor werknemers, maar ook omdat de Vlaamse inkomsten erdoor kunnen worden getroffen.'

PS

Door evenwel te eisen dat Vlaanderen een plaats aan de onderhandelingstafel krijgt, zet Bourgeois de deur open voor de PS om voor Brussel en Wallonië hetzelfde te doen. 'Dat is nu eenmaal het effect van de bevoegdheidsverdeling in dit land', aldus de minister-president. Dat leidt echter tot zure oprispingen bij Open VLD. Die partij wil net vermijden dat de PS een fiscale hervorming komt doorkruisen.

Unieke kans om de fiscaliteit te verlagen en te hervormen, zónder de PS. Waarom zou je ze dan mee aan tafel vragen @GeertBourgeois? @radio1— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) April 21, 2015

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud