Brand in Bilzen: 'Nood aan verstrenging gezinshereniging'

Afgelopen zondag werd er brand gesticht in een toekomstig asielcentrum in Bilzen. ©Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) verweert zich tegen de kritiek dat ze weinig uitleg aan de bevolking geeft over de inplanting van nieuwe asielcentra. 'Ik kan burgemeesters pas verwittigen nadat er een contract getekend is.'

Het opvangcentrum voor asielzoekers in Bilzen, waar vorige week brand is gesticht, zal op termijn gewoon opengaan. 'Als we hieraan toegeven, is dat capituleren', zei minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zondag in het praatprogramma De Zevende Dag. Door de brand zal het wel nog een tijdje duren voor het centrum effectief kan opengaan.

Het is een utopie te denken dat het asielcentrum in Bilzen dit jaar nog opengaat.
Maggie De Block
Staatssecretaris, in De zevende dag

Zondagavond stichtten onbekenden brand in het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen). Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen metershoog door het dak. In het gebouw zouden over enkele weken 130 asielzoekers worden ondergebracht. Daarvoor moet nu een andere plaats worden gezocht, want er is nog veel werk om het gebouw terug in orde te krijgen. 'Het is een utopie te denken dat het dit jaar nog open gaat', zei minister De Block.

Tegenstanders van het asielcentrum zeggen dat de overheid de burgers onvoldoende geïnformeerd heeft over de komst van het asielcentrum. 'Er is op geen enkele manier communicatie geweest', zei Annick Ponthier, Kamerlid voor Vlaams Belang uit Bilzen.

Angst opgepookt

De Block verdedigde zich: 'Ik kan burgemeesters pas verwittigen nadat er een contract getekend is. We gaan niet heel het land op stelten zetten met geruchten dat er ergens een centrum zou komen. Ik heb alle begrip voor de angst en vrees bij de burgers, maar die wordt door sommigen ook gevoed en opgepookt.'

Afgelopen zondag werd er brand gesticht in een toekomstig asielcentrum in Bilzen. ©Photo News

N-VA-Kamerlid Theo Francken, de voorganger van minister De Block, pleit voor strengere regels, onder meer op het vlak van gezinshereniging, om de verhoogde instroom aan asielzoekers een halt toe te roepen. Minister De Block zei dat de regering in lopende zaken is en het dus aan het parlement is om initiatieven te nemen.

Haar partij Open Vld zal het voorstel om de gezinsherenigingsregels te verstrengen wel steunen, zei ze nog. Ze voegde eraan toe dat de maatregel er misschien al geweest was, als de N-VA vorig jaar niet uit de regering was gestapt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud