Brussels Airlines schrapt ook dinsdag ruim dertig vluchten

©Photo News

Zowat de helft van de vluchten in Zaventem zijn vandaag geannuleerd. Ook morgen (dinsdag) worden al enkele tientallen vluchten geannuleerd.

Op Brussels Airport zijn maandag zowat 300 vluchten geannuleerd. Het gaat om de helft van de voorziene vluchten. Door de sneeuw en winterse omstandigheden was er vertraging voor een honderdtal andere vluchten.

Door nieuwe sneeuwval vanavond en vannacht zal de toestand nog enige tijd moeilijk blijven. Brussels Airport voorziet opvang voor de gestrande reizigers die de nacht moeten doorbrengen in de luchthaven en deelde voeding uit aan de gestrande mensen. 

Brussels Airlines schrapte maandag bijna alle vluchten, met uitzondering van enkele intercontinentale vluchten. Maar ook op dinsdag zullen verschillende vluchten niet doorgaan, zo staat te lezen op de website van de maatschappij.

Het gaat vooral om meer dan twintig inkomende vluchten vanuit andere Europese steden. Maar ook vertrekkende vluchten naar Wenen, Milaan, Genève, Berlijn, Barcelona, Rome en Basel worden afgelast.

Thalys gestrand

Tussen Antwerpen en de Nederlandse grens is maandagavond een Thalys gestrand op de HST-lijn ter hoogte van Brasschaat, zo laten spoornetbeheerder Infrabel en operator Thalys weten.

Vierhonderd reizigers moeten er door een andere Thalys worden opgepikt en naar hun bestemming Amsterdam worden gebracht. Volgens de NMBS is dat omdat het evacueren van reizigers een verantwoordelijkheid van de operator zelf is. Volgens Thalys zullen de reizigers  zowat drie uur later dan voorzien in Amsterdam arriveren, omstreeks 22.45 uur.

De Thalys kwam volgens Infrabel tot stilstand door een probleem tussen de stroomafnemer van de trein en de bovenleiding. Het overige treinverkeer kan er nog over één spoor langs. Er worden ook pendelbussen ingezet tussen het station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal.

Avondspits

Op de weg ging de ondergesneeuwde ochtendspits, die tot meer dan duizend kilometer file veroorzaakte, naadloos over in een moeilijke avondspits.

Kort voor 17 uur telde Touring Mobilis 540 kilometer file op de Belgische wegen. Vooral in de regio rond Gent zaten de hoofdwegen muurvast als gevolg van verse sneeuwval in de namiddag.

Vanavond en vannacht trekt een nieuwe sneeuwzone geleidelijk van het westen naar het centrum en dan naar het oosten van het land opschuift. Daarbij kan plaatselijk nog enkele centimeter sneeuw vallen. Later in de nacht wordt het vanaf het westen geleidelijk wat zachter, zo laat het KMI weten.

In alle Vlaamse provincies en Brussel geldt code oranje. Dat betekent dat uitgebreide gladheid op de grond wordt verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren aardoppervlak en op uitgebreide schaal.

 Het Agentschap Wegen en Verkeer besliste om de wegverlichting vanavond en vannacht uitzonderlijk overal aan te laten.

Sneeuw zorgt al de hele dag voor sterke verkeershinder.

De Lijn

Door het winterweer was ook de dienstverlening van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn in alle provincies verstoord. 

In West-Vlaanderen rijden sinds 20 uur geen bussen meer, zo maakte de Lijn bekend. De Kusttram blijft wel rijden. 

Hoewel de dienstverlening in alle provincies is verstoord, is er wel beterschap in het oosten van Vlaams-Brabant en het zuiden van Limburg. In de andere delen van die twee provincies is er wel nog zware hinder. De hinder blijft wel erg groot in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud