Advertentie
Advertentie

Brussels gerecht onderzoekt diefstal inbeslaggenomen diamanten

©jonas roosens

Het Brusselse gerecht onderzoekt of diamanten die de Antwerpse recherche in beslag had genomen, zijn gestolen. Dat bevestigt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch aan De Tijd.

Vorige week heeft een onderzoeksrechter in Mechelen politiespeurder Agim D. aangehouden, de chef van de sectie georganiseerde economische en financiële criminaliteit bij de Antwerpse recherche. Maar bij de Brusselse onderzoeksrechter Colette Callewaert loopt ook een onderzoek over een mogelijke diefstal van diamanten die de Antwerpse recherche al in 2004 in beslag had genomen tijdens een van haar onderzoeken naar fraude in het diamantkwartier. Ook dat onderzoek was destijds in handen van de nu verdachte topspeurder Agim D..

In 2008 raakte bekend dat het Antwerpse parket vier diamantbedrijven vervolgde omdat ze samen voor 60 miljoen dollar aan Angolese conflict- of bloeddiamanten zouden hebben verhandeld. De belangrijkste verdachten waren de bedrijven Shallop Diamonds en Lion’s Diamond, eigendom van dezelfde diamantfamilie en beide gevestigd in de bekende Antwerpse Hoveniersstraat.

Twee jaar later, in 2010, haalde het Antwerpse parket zijn slag thuis in de zaak. De toen al 68-jarige hoofdverdachte kreeg van het Antwerpse hof van beroep zes jaar cel en tien jaar beroepsverbod, nog meer dan hij al in eerste aanleg had gekregen. Ook twee medeverdachten kregen vier jaar cel. De firma’s Shallop Diamonds en Lion’s Diamond zouden drie jaar lang illegale diamanten uit Angolees conflictgebied naar Antwerpen hebben gehaald via Guinee, Ivoorkust en Zuid-Afrika.

Maar het hof van beroep vond het niet bewezen dat Shallop Diamonds en Lion's Diamond zelf enig voordeel uit de illegale handel gehaald hadden en sprak de bedrijven vrij. Na een verdere procedureslag moest Lion’s Diamond in 2013 ook verschillende inbeslaggenomen diamanten terugkrijgen. Tot grote verbazing van het bedrijf bleken de teruggegeven steentjes plots vier keer minder waard te zijn dan bij hun inbeslagname in 2004, terwijl hun waarde doorheen de jaren zeker verdubbeld of zelfs verdrievoudigd had moeten zijn.

De betrokken speurders en magistraten en de inbeslagnamedienst van justitie (COIV) hebben de vermoedens dat er steentjes zouden zijn verwisseld of gestolen altijd afgedaan als ‘onmogelijk’. Omdat er altijd meerder speurders aanwezig waren bij de inbeslagnames, omdat de diamanten in verzegelde zakken terechtkwamen en werden gefotografeerd en geïnventariseerd in het bijzijn van verdachten; De kluizen die de inbeslagnamedienst huurt bij de bank ING zijn ook niet zomaar toegankelijk.

Toch waren de eigenaars van Lion’s Diamond zeker dat er geknoeid was. Die zekerheid hadden ze omdat niet zij, maar wel een expert in opdracht van een curator de steentjes had gewaardeerd bij de teruggave, dit omdat de firma destijds failliet leek te gaan. Door die uitzonderlijke situatie gebeurde de waardering dus door een derde partij. Om die reden startten de advocaten van het diamantbedrijf een controversiële rechtszaak tegen de Bel­gische staat.

De Tijd vernam nu dat ook het Brusselse gerecht op de affaire is gezet na een klacht tegen onbekenden wegens diefstal. Parketwoordvoerster Ine Van Wymersch bevestigde dat het onderzoek aan de gang is. De aangestelde onderzoeksrechter kon geen verdere informatie geven.

De advocaten Joke Vanden Branden en Jan Delanote bevestigen dat zij in 2013 al een klacht met burgerlijke partijstelling hebben ingediend. De zaak zou dan van het Antwerpse naar het Brusselse gerecht zijn overgeheveld. Zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt, wacht de burgerlijke rechtszaak tegen de Belgische staat.

‘Nadat onze rechtszaak tegen de Belgische staat in de pers kwam, hebben we nog meer getuigenissen gehoord van advocaten en diamantairs die hetzelfde hebben meegemaakt, diamanten die nog een fractie waard waren bij de teruggave, maar zonder de harde bewijzen die wij wel hebben’, vertelt Vanden Branden. ‘Het lijkt ons logisch dat dit onderzoek in Brussel gevoegd wordt bij dat tegen speurder Agim D. die ook deze zaak destijds heeft behandeld. Het kan ons dossier zeker nieuw leven inblazen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud