Brussels gerecht onderzoekt miljoenentrafiek in goudsector

©iStockphoto

Het Brusselse gerecht voert een onderzoek naar het grote goudbedrijf Numagold in hartje Brussel. Dat bevestigt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten aan De Tijd. Aanleiding is meer dan 800 miljoen euro cash geld dat in één jaar van de rekening van het bedrijf is uitbetaald aan klanten. Het Brusselse bedrijf zegt niets verkeerd te doen en hekelt de heksenjacht die de sector kapot maakt.

Vanuit de bekende Agora-galerij in hartje Brussel opereert Numagold, een bedrijf dat al handelt in goud sinds het jaar 1974. Maar in 2012 ontdekte de antiwitwascel dat in één jaar tijd meer dan 800 miljoen euro cash geld was afgehaald van de bankrekening van Numagold. De betrokken Belgische bank had daarover nooit een aangifte gedaan bij de antiwitwascel. Maar andere banken, waar het bedrijf ook rekeningen had, bezorgden het dossier wel aan de antiwitwascel.

Er waren al gauw vermoedens dat via het gigantische cashverloop bij het Brusselse goudbedrijf ook vermogens uit het criminele milieu en goud uit het zwarte circuit op gigantische schaal werden witgewassen. Brussels parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten bevestigt nu aan De Tijd dat er een gerechtelijk onderzoek loopt, maar geeft verder geen commentaar, op bevel van de onderzoeksrechter.

Numagold verkoopt goud en zilver in verschillende maten en gewichten, zowel in staven als in kleinere en dus goedkopere munten. Vooral als beleggingsproducten. De speurders vermoedden dat de herkomst van het goud niet altijd werd nagetrokken en dat er losjes werd omgesprongen met aankopen van ‘particulieren’. De mogelijkheid bestond dat de goudwinkels die klant waren bij het bedrijf, zelf dienst deden als dekmantel voor illegale activiteiten.

De speurders meenden ook dat de anonimiteit en het uitbetalen in cash een verklaring waren voor de gigantische omzetstijging bij Numagold. In 2012 zag het goudbedrijf zijn omzet inderdaad stijgen tot meer dan een miljard euro. Terwijl dat het jaar voordien nog maar de helft was, 521 miljoen euro, en 375 miljoen euro in 2009. De speurders zagen hun vermoedens bevestigd wanneer na de start van hun onderzoek, met huiszoekingen, de omzet van Numagold met rasseschreden wegzakte naar 395 miljoen euro in 2013 (-61%) en zelfs 178 miljoen vorig jaar (-54%).

Maar de topman van Numagold, Raymond Roossens, legt uit dat het hele onderzoek gebaseerd is op foutieve vermoedens. ‘Onze omzet is inderdaad sterk gestegen, maar dat had natuurlijk alles te maken met de sterke stijging van de goudprijs’, benadrukt hij. ‘Je kan als goudhandelaar hetzelfde volume draaien, maar als de goudprijs verveelvoudigt dan kom je al gauw uit boven het miljard euro.’ Het klopt dat de goudprijs tussen midden 2011 en begin 2013 veel hoger lag dan de vorig jaren en dan nu. Of dat de grote omzetschommelingen bij het bedrijf verklaart, valt niet na te trekken.

Roossens geeft wel toe dat er gigantische sommen cash geld werden uitbetaald. ‘Maar dat heeft niets met witwassen te maken! Mensen mogen toch niets meer aankopen met cash geld: geen huis, geen auto,... En wij werken met cash omdat het niet anders kan. Iemand die ons goud verkoopt, wil zijn geld meteen en niet bang wachten op zo’n grote overschrijving, met het risico dat er iets met onze firma gebeurt. Ook omgekeerd, als wij goud leveren. Maar het klopt dat we nu niet meer werken met zulke grote sommen cash geld.’

‘Het gerecht dacht dat we hier louche klanten aanvaardden zoals andere spelers op de goudmarkt, maar wij identificeren bijna iedereen, zeker 98 procent van de klanten’, garandeert Roossens. ‘Slechts een procent zijn ‘particulieren’. Wij handelen in ‘monetair goud’, wij smelten niet. We werken ook met banken, dus alles is wit. Behalve enkele kleinere foutjes heeft ook de federale overheidsdienst Economie niets verkeerd gevonden in onze boekhouding. Maar het gerechtelijk onderzoek loopt nog en zulke onderzoeken maken de goudsector in België kapot. Wij waren altijd nummer één, maar als het zo verder gaat zullen we wegsterven.’

Deze maand raakte al bekend dat het Antwerps parket een ander goudbedrijf in Antwerpen vervolgt voor witwassen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud