Brussels gerecht wil grote processen verhuizen naar NAVO-gebouw

©Photo News

Het Brusselse gerecht vraagt minister van Justitie Koen Geens om verschillende grote processen te verhuizen naar de oude gebouwen van de NAVO in Evere. Dat heeft vooral te maken met de praktische problemen door corona.

Normaal zou alleen het proces over de aanslagen van 22 maart plaatsvinden in het voormalige hoofdkwartier van de NAVO in Evere, dat wordt heringericht tot een tijdelijk gerechtsgebouw. Maar De Tijd vernam dat verschillende Brusselse rechtsinstanties gevraagd hebben aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om nog andere grote processen te laten plaatsvinden in het vroegere NAVO-gebouw. De Brusselse magistraten verwijzen naar de praktische problemen om in deze corona-tijden grote processen met veel partijen nog te laten doorgaan in het oude justitiepaleis in Brussel.

'We hebben die vraag inderdaad onlangs ontvangen', bevestigt Sieghild Lacoere, de woordvoerster van minister Geens. 'Zo’n dossier behelst heel veel aspecten: veiligheid, technische aanpassingen, budgetten, toelatingen, enzovoort. Op dit ogenblik wordt heel hard gewerkt om al die aspecten te onderzoeken.'

Volgens een welingelichte bron zou zowel het federaal parket, het parket-generaal van Brussel, het Hof van Cassatie als het Brusselse hof van beroep en de rechtbank van eerste aanleg graag grote processen zien verhuizen naar het oude NAVO-gebouw. Het zou onder andere gaan over het proces in beroep over de treinramp in Buizingen, dat onlangs nog door corona werd uitgesteld naar eind november. Maar bijvoorbeeld ook een groot proces over een zigeunerbende en de raadkamerzitting over het Belgische luik van de terreuraanslagen in Parijs kunnen volgens de Brusselse magistraten beter plaatsvinden in het NAVO-gebouw. Dat minister Geens nog geen antwoord gaf op de vragen van het Brusselse gerecht over de kwestie leidt tot wrevel, is te horen.

Justitie kreeg pas deze maand de sleutels van het oude NAVO-gebouw. 'Het gebouw wordt niet gehuurd. Het wordt ter beschikking gesteld door Defensie', benadrukt de woordvoerster van minister Geens. 'Het beheer werd op 1 september overgedragen aan de federale overheidsdienst Justitie.'

Met de herinrichting van het NAVO-gebouw en de organisatie van het proces over de terreuraanslagen van 22 maart zou een budget van liefst 24 miljoen euro gemoeid zijn. Het Brusselse justitiepaleis aan het Poelaertplein bleek geen mogelijkheid omdat er bij de aanslagen 32 doden en 340 gewonden vielen en er uitzonderlijk veel ruimte nodig is voor alle advocaten, zowel van de verdachten als van de burgerlijke partijen, naast de internationale pers en het publiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud