netto

Btw-vrijstelling van rusthuizen op de helling

©Emy Elleboog

Factuur bewoner dreigt door uitspraak Europees Hof nog hoger uit te vallen

De kans is groot dat bewoners van woonzorgcentra, serviceflats en assistentiewoningen binnenkort btw moeten betalen op minstens een deel van hun factuur. Na een klacht van een Waals rusthuis buigt het Europees Hof van Justitie zich over onze btw-vrijstelling voor de ouderenzorg. Zowel op de verblijfskosten als op de supplementen van rusthuizen en serviceflats hoeven bewoners nu geen btw te betalen.

Op basis van eerdere uitspraken van het Europees Hof valt volgens Danny Stas van het advocatenkantoor Laga te verwachten dat de btw-vrijstelling deels of zelfs compleet wordt geschrapt. In eerste instantie komen de supplementen en de extra diensten in het vizier. Het gaat onder meer over de kosten voor het restaurant, de kapperszaak of de wasserij. Als het Hof de vrijstelling schrapt, moet bijvoorbeeld op maaltijden in het rusthuis 12 procent btw worden betaald.

Wie betaalt de rekening van de rusthuissector? Hoe is het om te wonen en te werken in een rusthuis? En wat brengt de toekomst? Lees ons dossier over de Vlaamse rusthuizen.

Stas acht het bovendien mogelijk dat ook op de basisdiensten van het rusthuis btw moet worden betaald. Als het Hof oordeelt dat ook een rusthuisverblijf aan de btw moet worden onderworpen, zal dat worden belast als een verblijf in een hotel. In dat geval moet de bewoner 6 procent btw op betalen.

De zaak over de btw-vrijstelling wordt volgende week door het Europees Hof van Justitie besproken. Een uitspraak wordt in de tweede helft van het jaar verwacht. Voor alle duidelijkheid: de medische kosten komen niet in het vizier. Ongeacht de beslissing blijven die vrijgesteld van btw.

Als rusthuizen voortaan btw moeten betalen, loopt de factuur voor de bewoner nog hoger op dan gedacht. De Tijd bracht zaterdag in de reeks ‘Onze rusthuizen doorgelicht’ al aan het licht dat de prijs voor de bewoner van 1.500 tot 1.800 euro per maand dreigt te stijgen. Dat komt doordat twee op de tien zwaar hulpbehoevenden in het verkeerde rusthuisbed liggen. De overheid subsidieert hen alsof ze alleen maar lichte zorg nodig hebben, terwijl ze intensieve verzorging behoeven. Om toch kwalitatieve zorg te kunnen bieden moeten de rusthuizen de prijzen optrekken.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkende het voorbije weekend dat de zorg voor zwaar hulpbehoevenden ondergefinancierd wordt. Maar hij wijst erop dat Vlaanderen geen wonderen kan verrichten. ‘De federale overheid is er nooit in geslaagd de zorg voor personen met een zwaar zorgprofiel voldoende te financieren. Vlaanderen is pas sinds 1 juli 2014 bevoegd. Vragen dat wij de situatie in enkele maanden rechttrekken, is onheus.’

Als antwoord op de onderfinanciering gaan rusthuizen steeds vaker samenwerken. Bovendien rukt de commerciële sector steeds sneller op, omdat die er beter dan de OCMW- en vzw-rusthuizen in slaagt om op grote schaal en dus efficiënter te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud