Claire Tillekaerts zit regentenraad Nationale Bank voor

Claire Tillekaerts is de topvrouw van Flanders Investment & Trade. ©BELGA

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) schuift de topvrouw van Flanders Investment & Trade naar voren als het gezicht van de raad van bestuur.

Bij de Nationale Bank heeft een grote reorganisatie plaatsgevonden. Op aangeven van De Croo werd het bestuur van de centrale bank afgeslankt en vervrouwelijkt. Daardoor moet een derde van de leden van de regentenraad, het equivalent van de raad van bestuur bij een klassieke onderneming, een vrouw zijn. Tot nu toe zetelde slechts één vrouw in de regentenraad.

Claire Tillekaerts, de topvrouw van Flanders Investment & Trade, wordt voorzitster van de regentenraad. Ze werd maandag via een koninklijk besluit (kb) door De Croo benoemd. Tot nu was de gouverneur van de Nationale Bank ook de voorzitter van de instelling, maar door de reorganisatie zijn die regels gewijzigd. De raad moet worden voorgezeten door iemand die van het andere geslacht en de andere taalrol dan de voorzitter is.

Tegenpool voor Wunsch

Aangezien gouverneur Pierre Wunsch een Franstalige man is, moest de algemene raad op zoek naar een Nederlandstalige vrouw. Naast Tillekaerts kwamen Marjan Maes (professor en pensioenspecialiste aan de KU Leuven) en Mia De Schamphelaere (auditeur bij het Rekenhof en ex-politica CD&V) in aanmerking voor het voorzitterschap. Beiden worden ook lid van de Regentenraad.

Dit is nog maar een begin. We moeten naar een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen.
Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Financiën

De Croo toont zich tevreden met de veranderingen aan de top van de Nationale Bank. 'Dit is nog maar het begin. Het wettelijke minimum van een derde vrouwen is een stap vooruit tegenover vroeger. Maar ik hoop dat men de volgende jaren tot een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen komt.'

 

  • Het nieuwe wettelijk kader voorziet ook dat de Gouverneur niet langer de Regentenraad voorzit. Het is aan de minister van Financiën om via KB de Voorzitter van de Regentenraad aan te duiden. Na de goedkeuring van de nieuwe leden van de Regentenraad door de Algemene Vergadering heeft minister van Financiën beslist om Claire Tillekaerts aan te duiden als de nieuwe voorzitster van de Regentenraad van de Nationale Bank van België. De minister heeft deze namiddag het KB ondertekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud