CM bundelt regionale ziekenfondsen tot één Vlaams fonds

Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp is de reorganisatie nodig om de kracht van het ziekenfonds te behouden. ©Dieter Telemans

Tegen 2022 willen de Christelijke Mutualiteiten (CM) evolueren tot één Vlaams en één Waals gezondheidsfonds, door de bundeling van de regionale ziekenfondsen.

De raad van bestuur van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (LCM) heeft die strategische beslissing woensdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd.

Vandaag zijn er in Vlaanderen elf regionale CM-ziekenfondsen actief, in Wallonië acht. Die zullen tegen 2022 gebundeld worden in twee gezondheidsfondsen: één in Vlaanderen en één in Wallonië met inbegrip van de Duitstalige Gemeenschap. Beide zullen ook de dienstverlening in Brussel op zich nemen.

Groep CM zal de missie, strategie en visie vorm geven en instaan voor het beheer van de verplichte ziekteverzekering en een aantal specifieke diensten zoals financiën, HR en ICT. Daarnaast zal ze het Vlaams en Waals gezondheidsfonds ondersteunen. 

Onder meer de explosie van het aantal burn-outs doet ons beseffen dat we met de klassieke modellen geen antwoord meer kunnen bieden aan de verwachtingen van de mensen.

De hervorming is volgens CM nodig, omdat de gezondheidszorg voor nooit geziene uitdagingen staat.

'Onder meer de explosie van het aantal burn-outs doet ons beseffen dat we met de klassieke modellen geen antwoord meer kunnen bieden aan de verwachtingen van de mensen. Steeds meer groeit het besef dat gezondheid veel meer is dan de afwezigheid van ziekte', aldus Van Gorp.

De CM wil de hervorming afronden in 2022, bij de nieuwe bestuursverkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect