Commotie over cv Proximus-topman

Guillaume Boutin, de CEO van Proximus. ©BELGA

Guillaume Boutin, de CEO van Proximus, blijkt geen Executive MBA te hebben gevolgd. Loog hij daarover of communiceerde Proximus er fout over?

‘Guillaume Boutin, 45 jaar en afkomstig uit Tours, Frankrijk, heeft een Master in Corporate Finance (HEC Paris) en een Executive MBA (INSEAD).’ Dat viel te lezen in het persbericht bij de aanstelling van Guillaume Boutin als Proximus-CEO op 27 november. Ook bij zijn voorstelling bij Proximus in 2017, en in het jaarverslag van 2018, stond te lezen dat Boutin een Executive MBA volgde aan INSEAD.

Die zin dreigt Boutin of Proximus zuur op te breken. Boutin heeft  helemaal geen Executive MBA gevolgd aan de prestigieuze zakenschool INSEAD in Fontainebleau nabij Parijs. Dat moest hij gisteren opbiechten tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie-Mobiliteit, waar hij voor het eerst in zijn nieuwe functie op de rooster werd gelegd. N-VA-Kamerlid Michael Freilich vroeg er om meer duidelijkheid.

'Iets grappigs'

‘Het is iets grappigs, enfin, eerder futiels’, zei Boutin. ‘Het was geen Executive MBA, maar meer een soort van MBA voor kaderleden van Vivendi. Het was een opleidingsprogramma voor mensen met een hoog potentieel.’ Boutin zei expliciet geen gediplomeerde van INSEAD te zijn, en daar ook geen ambitie toe te hebben.

Het viel me op dat Guillaume Boutin een uur lang een vastberaden en zelfverzekerd betoog hield, en plots een nerveuze indruk gaf en begon te stotteren toen het over zijn cv ging.
Michael Freilich
Kamerlid N-VA

Proximus paste de bewuste opleiding op de profielpagina van Boutin op zijn site al aan. Er staat nu dat Boutin een corporate programma voor ‘executives csp (customer specific program)’ aan INSEAD volgde. ‘De webpagina bevatte inderdaad een fout en dat is aangepast’, reageerde Proximus officieel.

Op zijn LinkedIn-pagina houdt Boutin in het midden welke opleiding hij aan INSEAD volgde. Hij vermeldt INSEAD onder het luik 'Education', zonder het over een executive MBA te hebben, naast zijn financiële opleiding aan HEC Paris.

Toch is de kous daarmee allerminst af. Proximus communiceerde sinds juni 2017 verscheidene malen dat Boutin een Executive MBA volgde. In die periode legde Boutin het parcours af om CEO te worden, in opvolging van Dominique Leroy. Die benoemingsprocedure was in handen van de gereputeerde headhunter Russell Reynolds. Zelfs na die intensieve procedure stond Boutin nog vermeld als houder van een Executive MBA.

Slordigheden

Communiceerde Proximus gedurende die hele periode fout over een specifieke opleiding van een directielid, en later zelfs CEO? Dat zou getuigen van een grove nalatigheid. Een tweede optie is dat Boutin loog op het cv dat hij in 2017 indiende. Dat zou meer dan waarschijnlijk het einde van zijn carrière bij Proximus betekenen.

Freilich eist in elk geval snel opheldering over de zaak. Hij vraagt dat Proximus het officiële cv van Boutin uit 2017 voorlegt aan de leden van de commissie. ‘Het viel me op dat Boutin een uur lang een vastberaden en zelfverzekerd betoog hield, en plots een nerveuze indruk gaf en begon te stotteren toen het over zijn cv ging’, zei Freilich.

In hogere Proximus-kringen is te horen dat het bedrijf bereid is snel duidelijkheid te verschaffen. De precieze benaming van de opleiding zou geen element van beoordeling geweest zijn, is te horen.

Toch zijn slordigheden op een cv niet onschuldig. In 2013 verdween Ellen Joncheere uit beeld als mogelijke opvolger van Marc Descheemaecker aan het hoofd van de NMBS. Ze claimde op haar cv een masterdiploma te hebben, maar dat had ze niet. Hoewel de fout niet bij Joncheere bleek te liggen, dolf ze toch het onderspit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud