Advertentie

Conflict over poolbasis beslecht met akkoord van 4,5 miljoen

Er vertrekt nog dit jaar een nieuwe Belgische expeditie naar Antarctica. Op 1 november vertrekt een team onder leiding van Alain Hubert. ©AFP

De stichting van poolreiziger Alain Hubert gaat akkoord met een schikking van staatssecretaris Zuhal Demir (Wetenschapsbeleid, N-VA) in het conflict over de uitbating van de Belgische poolbasis.

Zo komt er een einde aan 35 rechtszaken die liepen tussen de twee partijen. Volgens Demir vertegenwoordigden die procedures schadeclaims van 15 tot 22 miljoen euro. ‘Er is ook al 700.000 euro aan advocaten betaald. Dit is een goed akkoord, voor beide partijen. We kunnen verder werken.’

4,5 miljoen
Zoveel krijgt Alain Hubert als onderdeel van de dading.

Het conflict over de exploitatie van Zuidpoolbasis Prinses Elisabeth escaleerde onder Elke Sleurs, de staatssecretaris voor N-VA die zich in februari liet vervangen door Demir. Sleurs stelde een onderzoek in naar Hubert en zijn International Pole Foundation (IPF) na klachten van wanbeheer en belangenvermenging.

Met een koninklijk besluit verbood ze Alain Hubert, uitbater sinds 2008, de Belgische basis nog te exploiteren. Toen Hubert zijn expedities gewoon verder zette, werd hij beschuldigd van vandalisme, diefstal en zelfverrijking. Vorig jaar werd er als gevolg van het juridische geruzie geen wetenschappelijke expeditie georganiseerd.

Geen levenslange partner meer 

Maar uiteindelijk was het Hubert die van de Raad van State gelijk kreeg in het belangrijkste geschil. Die uitspraak vernietigde het Koninkrijk Besluit dat IPF uitsloot van exploitatie. Daarop staakte Demir de juridische strijd.

Demir: 'Dit is een goed akkoord, voor beide partijen. We kunnen verder werken.' ©BELGA

Na drie maanden van intensief discreet overleg pakt de staatssecretaris nu uit met een akkoord dat de toekomst van de poolbasis regelt. Het IPF, in 2008 door de overheid aangesteld als (levenslange) ‘bevoorrecht partner’, mag nog vijf jaar het station uitbaten. Die termijn is eenmalig verlengbaar met drie jaar. Daarna mogen andere kandidaten zich melden. Er komt ook een jaarlijkse evaluatie van de werken.

De overheid wordt ook volledig eigenaar van het station. De stichting van Hubert had historisch 1/1000ste van de poolbasis in bezit. Dat stukje wordt in het kader van de deal aan de staat geschonken.  

Onbetaalde facturen 

Het IPF van Hubert krijgt van de overheid in ruil een dading van zo'n 4,5 miljoen euro. Daarmee wil Demir ook onbetaalde facturen goedmaken en een deel van de roerende goederen overnemen. Tot nog toe was al het materiaal in de basis eigendom van Hubert.

De overheid wordt volledig eigenaar van het station.

Omdat Alain Hubert via een internationale ngo betrokken is bij de organisatie van vluchten van Zuid-Afrika naar Antarctica, kreeg hij het verwijt dat hij zijn positie als exploitant misbruikte voor de organisatie van Zuidpooltoerisme.

Die onduidelijkheid is volgens Demir nu ook van de baan.  Alle geïnteresseerde bezoekers van de Prinses Elisabeth moeten vanaf nu vooraf toestemming krijgen van het kabinet.

'Ik ben geen dief': Lees morgen het dubbelinterview met Alain Hubert en Zuhal Demir in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud