Conner Rousseau pleit voor verplichte test voor jeugdkampen

©Photo News

De Vooruit-voorzitter vindt dat zo'n test meer moet zijn dan een aanbeveling, wat het nu is. Ook trouwfeesten en festivals zouden veiliger kunnen georganiseerd worden door vooraf te testen, verklaarde Rousseau in het vrt-debatprogramma De Zevende Dag.

Rousseau stelt ook dat veel mensen met 'grote ogen kijken naar de verregaande versoepelingen die tijdens het laatste Overlegcomité werden beslist'. Hij vindt dat er nog te veel losse eindjes zijn voor wat er tijdens de volgende fases allemaal mogelijk wordt. 'Te laks', aldus Rousseau. Hij benadrukt dat zijn partij ook voor versoepelingen is, maar waarschuwt dat het veilig moet gebeuren, 'want anders zullen we allemaal rap terug binnen zitten.'

Versoepelingen moeten veilig gebeuren, want anders zullen we allemaal rap terug binnen zitten.
Conner Rousseau
Voorzitter Vooruit

Momenteel is de testing van deelnemers nog maar een aanbeveling bij de organisatie van zomerkampen. Rousseau wil die test opleggen en zal dat ook doen in de kampen die hij zelf mee organiseert. Zoniet dreig je besmettingen die vandaag op scholen gebeuren, rechtstreeks in de kampen te injecteren.

De testing moet volgens Rousseau ook meer mogelijk maken op trouwfeesten, zodat mensen bij wijze van spreken niet enkel op hun stoel mogen zitten. Ook voor festivals wil hij meer gebruik maken van tests. Tegen het volgende Overlegcomité eind deze maand wil Rousseau meer duidelijkheid.

'Geen verplichte testing'

In de Kamer waarschuwde premier Alexander De Croo eerder deze week dat hij 'geen pasjesmaatschappij' wil waarin je een pasje nodig hebt om naar de kapper of op restaurant te gaan. Rousseau vond die uitspraak 'een beetje flauw' en ook 'pure kafka'. Het green certificate dat de Europese Commissie uitwerkt, zal ook in Vlaanderen worden gebruikt. 'Hoe absurd is het om daar iets naast te leggen dat juist hetzelfde doet?', doelde Rousseau op het COVID Safe Ticket dat zou worden gebruikt voor grote festivals.

In een reactie op Twitter zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) dat de protocollen voor de jeugdkampen en -activiteiten in de zomer tot in de puntjes voorbereid zijn met de jeugdsector, virologen en drie gemeenschappen. 'In veilige omstandigheden en zonder verplichte testing. Zo zorgen we voor toegankelijk jeugdwerk', aldus de minister. 

De Vlaamse Jeugdraad wijst erop dat er vandaag haalbare zomerplannen op tafel liggen om een straffe jeugdwerkzomer voor alle kinderen en jongeren te organiseren. 'Verplichte testing maakt daar voor ons geen deel van uit', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud