Consument ziet toekomst wat positiever in

©Hilz/Hollandse Hoogte

Het vertrouwen van de Belgische consument stijgt voor de tweede maand op rij en bereikt het hoogste niveau in zeven maanden.

In november vorig jaar zagen de economische vooruitzichten er weinig rooskleurig uit. Zo oordeelde de Belgische consument althans. De indicator van zijn vertrouwen stond toen op -14, op een schaal van +100 tot -100. Het was het laagste niveau sinds midden 2013.

Nu, twee maanden later, schatten consumenten de toekomst van de economie weer wat beter in. Ook in december was die opwaartse beweging al zichtbaar. Consumenten zien de werkloosheid in ons land afnemen, en de herziening van de vooruitzichten voor de Belgische economie boezemt vertrouwen in.

De indicator staat nu op -9. Dat is een gemiddelde van vier vooruitzichten: de algemene economische situatie, de werkloosheid, de financiële situatie van de gezinnen en het spaarvermogen.

-9 mag dan wel het hoogste cijfer in zeven maanden zijn, het is nog altijd negatief. Al is dat verre van uitzonderlijk. Consumenten laten zich doorgaans veeleer negatief uit over de economie. Het gemiddelde tussen 1990 en nu bedraagt -7,1.

Daar zit het huidige cijfer niet veel meer onder. Het is van 2011 geleden dat de indicator nipt boven nul kwam, en van 2000 dat de cijfers diepgroen kleurden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud