Consumenten dienden in 2020 meer klachten in

Brussels Airlines is voor het derde jaar op rij het bedrijf waarover de ombudsdienst de meeste klachten kreeg. ©BELGA

De Consumentenombudsdienst (COD) heeft in 2020 74 procent meer klachten ontvangen dan in 2019. Over Brussels Airlines, Basic-Fit en Krëfel waren klanten het minst tevreden.

Vorig jaar hebben consumenten 15.014 klachten ingediend bij de COD. Tegenover 8.653 dossiers in 2019 is dat een toename van 74 procent. In zijn nieuwe jaarrapport schrijft de ombudsdienst de stijging van het aantal klachten toe aan de economische impact van de pandemie.

De sector waarover tijdens de coronacrisis - met 1.086 klachten - de meeste dossiers gingen, was de dienst voor onderhoud en reparatie van de woningen zoals tuinaanleggers, loodgieters en herstellers van zwembaden. Klanten waren over die diensten het vaakst ontevreden omdat klusjesdiensten vaak hun belofte niet nakwamen. Op plaats twee en drie staan meubelsectoren en luchtvaartmaatschappijen. Die laatste is nieuw in de top drie.

Brussels Airlines

Door de coronacrisis werden reizen en vluchten massaal geannuleerd. Klanten dienden in 2020 466 klachten in tegen luchtvaartmaatschappijen. Dat is een groot verschil met de 187 dossiers tegen hotels en andere vakantieaccomodaties. Zij staan op plaats tien.

Brussels Airlines is voor de derde keer op rij het bedrijf waarover de meeste klachten binnenkwamen. Het aantal dossiers is de afgelopen drie jaar fors gestegen. In 2018 waren er 122 ontevreden klanten, met 247 klachten in 2020 is dat al meer dan een verdubbeling.

Staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD) wil via een breed digitaal loket het contactpunt van de COD verbeteren zodat alle consumenten met eender welk probleem terechtkunnen bij de ombudsdienst

Ook fitnesscentra moesten door de pandemie de deuren sluiten. Van alle fitnesscentra werden bij de COD de meeste klachten ingediend tegen Basic-Fit. Vorig jaar openden 217 klanten een dossier tegen de fitnessketen, tegenover 74 klachten in 2019. Met Krëfel, Coolblue en Fnac staan ook drie elektrozaken in de top tien. Laat geleverde producten bij onlinebestellingen was een veel voorkomende aanleiding voor de klacht.

Inmiddels wordt het weer drukker bij bepaalde sectoren. 'Daarom is het belangrijk dat meer mensen hun weg vinden naar de COD', zegt staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD). De politica wil via een breed digitaal loket het contactpunt van de COD verbeteren, zodat alle consumenten met eender welk probleem terechtkunnen bij de ombudsdienst. Het is de bedoeling dat loket volgend jaar een eerste keer uit te testen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud