Advertentie
netto

Corona boost aantal zorgvolmachten

©Martin Bertrand

Steeds meer mensen sluiten een zorgvolmacht af. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het aantal geregistreerde zorgvolmachten met bijna een derde.

Met een zorgvolmacht kunt u vastleggen wie uw goederen mag beheren als u dat niet meer kunt, bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of een ongeval. Eind mei noteerden de notarissen 28.051 geregistreerde zorgvolmachten, tegenover 21.175 in dezelfde periode vorig jaar.

Kleine kanttekening: door de lockdown stond de teller in mei vorig jaar uitzonderlijk wat lager. Maar ook tegenover de eerste maanden van 2019 (22.561 zorgvolmachten) is de stijging nog opvallend. 

28.051
zorgvolmachten
Eind mei noteerden de notarissen 28.051 geregistreerde zorgvolmachten, tegenover 21.175 in dezelfde periode vorig jaar.

Ook het aantal 'verklaringen van voorkeur', waarbij u zelf kan bepalen wie de vrederechter aanduidt als bewindvoerder wanneer u handelingsonbekwaam zou worden, kent een opvallende stijging. In de eerste vijf maanden van 2021 werden 5.137 verklaringen van voorkeur geregistreerd (+28,1% tegenover dezelfde periode in 2020).

In coma

Allicht speelt de coronacrisis een rol in de stijging. 'Door de coronacrisis is het besef gegroeid dat je ook op jongere leeftijd in een coma kan belanden, een tijdlang aan een beademingstoestel kan liggen en van de ene op de andere dag niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen', zegt notaris Goedele Vandekerckhove, de woordvoerster van Notaris.be.

'Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer mensen een zorgvolmacht of een verklaring van voorkeur laten opmaken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud