Corona remt buitenlandse investeringen in België af

Het koerierbedrijf DHL heeft in maart in Antwerpen zijn grootste distributiecentrum van het land geopend. ©Dries Luyten

Ons land heeft vorig jaar 227 buitenlandse investeringsprojecten aangetrokken, 15 procent minder dan in 2019. België handhaaft wel zijn vijfde stek op de Europese ranglijst, blijkt uit de jaarlijkse barometer van de consultant EY.

De coronacrisis zette zoals verwacht een rem op de buitenlandse investeringen in Europa. Door de onzekerheid werden veel plannen geschrapt of uitgesteld.

Er werden in 2020 5.578 projecten aangekondigd in Europa, 13 procent minder dan in 2019. De meeste projecten gingen naar Frankrijk (985), het Verenigd Koninkrijk (975) en Duitsland (930).

België deed het dus net iets minder goed dan het Europese gemiddelde. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in België daalde voor het tweede jaar op rij. Maar België blijft wel vijfde in Europa.

Het is de eerste keer sinds de financiële crisis (2009) dat het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Europa met meer dan 10 procent daalt, zegt EY. Maar 2020 is wel nog altijd het op vier na beste jaar in de geschiedenis - na de jaren 2016 tot en met 2019, met telkens meer dan 6.000 projecten.

Buitenlandse ondernemingen beschouwen Europa nog altijd als fundamenteel een van de meest aantrekkelijke regio's om op lange termijn te investeren.
EY
Consultant

De consultant vindt dat Europa zich 'veerkrachtig' heeft getoond en hij verwacht een snel herstel. 'Buitenlandse ondernemingen beschouwen Europa nog altijd als fundamenteel een van de meest aantrekkelijke regio's om op lange termijn te investeren', staat in het rapport. 

40 procent van de ondernemingen verwacht de komende maanden naar Europa te komen of de Europese activiteiten uit te breiden, terwijl dat er in 2019 en 2020 beduidend minder waren (27 procent).

Bovendien verwacht 62 procent van de investeerders dat Europa de komende drie jaar aantrekkelijker wordt voor investeringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud