Corruptie-onderzoek naar Limburgse sp.a'er en De Voorzorg-topman

Tony Coonen.

Het Limburgse gerecht voert een corruptieonderzoek rond Tony Coonen, topman bij De Voorzorg in Limburg en actief bij de sp.a. Het onderzoek, waarvoor dinsdag huiszoekingen plaatsvonden, zou rond bouwcontracten draaien.

De federale gerechtelijke politie van Limburg heeft dinsdag een tiental huiszoekingen uitgevoerd in de regio Hasselt. De centrale figuur in het onderzoek is de 54-jarige Hasselaar Tony Coonen, die voorzitter is van de raad van bestuur van De Voorzorg Limburg en nog tientallen andere mandaten bekleedt in Hasselt. Coonen is ook actief bij de sp.a en was nog lijstduwer voor de Kamer in 2019.

De andere verdachten in het dossier komen uit de bouwsector.

Het gerechtelijk onderzoek draait rond aanwijzingen van corruptie en witwassen. De onderzoeksrechter liet zowel huiszoekingen uitvoeren op privéadressen als bij bedrijven. De andere verdachten in het dossier komen uit de bouwsector. Mogelijk zijn panden verkocht aan ontwikkelaars waarbij onrechtmatige voordelen zijn opgestreken. Welke rol Coonen, de ex-man van de Hasseltse oud-burgemeester Hilde Claes (sp.a), daarin als vermeende spilfiguur precies speelde, is nog niet duidelijk.

Meer details wil de onderzoeksrechter momenteel niet prijsgeven. 'Het onderzoek zit nog in een opstartfase en het parket onthoudt zich momenteel van ieder commentaar in afwachting van verdere resultaten', zegt parketwoordvoerder Jeroen Swijsen. 'Het parket kan nog niet meedelen of de gearresteerden al of niet zullen worden voorgeleid en aangehouden.'

Ten vroegste op donderdag, nadat alle acties, verhoren en andere handelingen achter de rug zijn, zou het parket van Limburg meer kunnen communiceren over het dossier.

'Als Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten vernemen we vandaag dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart in De Voorzorg Provincie Limburg', reageert woordvoerster Katrien De Weirdt. 'Het onderzoek beperkt zich tot De Voorzorg Limburg. Op dit moment is de dienstverlening naar onze leden in Limburg onze hoogste prioriteit. We hopen in het belang van de betrokken entiteiten, hun medewerkers en de betrokken collega’s, dat er snel duidelijkheid is in het onderzoek.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud