Advertentie

Corruptiedienst bekijkt dossier Bouwmeester

©Thierry du Bois

De interne audit die gisteren tot het ontslag van de Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen leidde, is doorgespeeld aan de anticorruptiedienst van de federale politie. Dat vernam De Tijd.

De architect Peter Swinnen (42) is gisteren met onmiddellijke ingang ontslagen als Vlaams Bouwmeester. Dat is opmerkelijk, omdat zijn vijfjarige mandaat sowieso in juni zou aflopen. De functie van Bouwmeester wordt afgeschaft en vervangen door een college van vijf experts.

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) meldde gisteren enkel dat er een rapport van Audit Vlaanderen is opgesteld na een 'forensisch onderzoek.' Verder wil de Vlaamse regering geen commentaar geven, 'gelet op de lopende procedures en met respect voor de privacy van de betrokken partijen.'

Parket

De Tijd vernam van welingelichte bronnen dat het auditdossier vorige week al in stilte aan de centrale anticorruptiedienst van de federale politie is bezorgd. Die zal het dossier onderzoeken. Om praktische redenen is het dossier nog niet doorgenomen met een magistraat van het Brusselse parket, dat bevoegd zal zijn voor het dossier. Het parket kan later nog beslissen de zaak ook toe te vertrouwen aan een onderzoeksrechter.

Normaal gesproken bezorgt het departement Bestuurszaken de centrale anticorruptiedienst enkel een exemplaar van het auditrapport als een administratief onderzoek van de Vlaamse overheid heeft uitgewezen dat er mogelijke misdrijven zijn gepleegd.

In juni begon de Vlaamse administratie al een intern onderzoek om uit te zoeken of een studieopdracht van de Vlaamse Bouwmeester bij de taakinhoud van zijn functie paste. Swinnen had toen het Centrum voor Stadsontwikkeling de opdracht gegeven om te kijken of de instrumenten en methoden van de Vlaamse Bouwmeester in Albanië konden worden geïntroduceerd. Daar was ook 51N4E, het voormalige architectenbureau van Swinnen, bij betrokken. Of dat onderzoek effectief tot het ontslag heeft geleid, is ons niet bevestigd.

Elitair

Swinnen was de derde Vlaamse Bouwmeester, na B0b Van Reeth en Marcel Smets. Hij studeerde architectuur in Londen en in Brussel. In 1998 richtte hij met twee collega's het architectenbureau 51N4E op, bekend van onder meer C-Mine in Genk en het glazen gebouw van de bierbrouwerij Lamot in Mechelen. Hij schreef ook jaren over architectuur voor De Tijd.

Als Bouwmeester kreeg Swinnen van projectontwikkelaars wel eens het verwijt te elitair te zijn, en te veel te focussen op architectuur. Politici namen hem zijn uitgesproken visie op ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling niet altijd in dank af.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud