'Cowboys horen thuis in Bobbejaanland, niet aan de schoolpoort'

CD&V-voorzitter Wouter Beke op de gezinsdag van zijn partij in Bobbejaanland. ©BELGA

Op de CD&V-gezinsdag in Bobbejaanland schoof voorzitter Wouter Beke zaterdag zeven concrete maatregelen naar voren om de omgeving van scholen en kinderopvang veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

Beke noemde het niet normaal dat vandaag liefst negen keer meer geld in de auto wordt gepompt dan in de fiets. Daarom wil de CD&V dat de Vlaamse regering in de toekomst elk jaar 200 miljoen euro per jaar inzet voor de aanleg van fietspaden. Dat zou een verdubbeling zijn tegenover het huidige budget. Ook zou zwaar vrachtverkeer in de buurt van scholen en kinderopvang moeten verboden worden op het moment dat ouders hun kinderen ophalen of afzetten. De partij wil dat gebruik wordt gemaakt van camera's om daarop controle uit te oefenen.

Ook moet er meer controle komen op de 'zone 30' aan de schoolpoorten. 'Cowboys horen thuis in Bobbejaanland, niet aan de schoolpoort', aldus Beke.

Hij brak ook een lans voor het conflictvrij maken van alle kruispunten, in de eerste plaats die aan scholen en crèches. Ouders moeten voor CD&V bovendien meer de kans krijgen te schuiven met hun werktijden, zodat ze meer ruimte hebben om kinderen met de fiets naar school te brengen. En net als in Brussel wil CD&V dat EHBO in Vlaanderen deel gaat uitmaken van de rijopleiding.

Pakkans verhogen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat hij inspanningen heeft geleverd om de pakkans van hardrijders te verhogen. In het begin van de legislatuur (2014) werden in Vlaanderen 53.451 bestuurders geflitst in de zone 30, in 2016 waren er dat al 95.550. In Brussel waren er met 32.169 een kleine 10.000 meer dan 2014. Ook in 2017 zette deze stijgende trend zich voort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content