Advertentie

Crevits laat subsidies en steun aan 3M controleren

©Wouter Van Vooren

De miljoenen aan Vlaamse subsidies en 'ecologische' steun aan 3M worden onder de loep genomen. Minister van Economie Hilde Crevits onderzoekt of een terugvordering mogelijk is.

Het chemiebedrijf 3M, dat verantwoordelijk geacht wordt voor de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, heeft de voorbije jaren ruim vijf miljoen euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering. Dat bleek uit gegevens die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege opvroeg.

3M zou sinds 2013 voor 5,13 miljoen euro steun gekregen van verschillende ministers van Economie. Daarvan kwam 2 miljoen uit het klimaatfonds, dat wordt gefinancierd met opbrengsten uit het Europees ­CO2-emis­sie­handelsysteem.

5,13
miljoen euro
3M zou sinds 2013 voor 5,13 miljoen euro steun hebben gekregen van de verschillende ministers van Economie.

Een voorwaarde voor die steun is een attest van het Departement Omgeving 'waaruit blijkt dat de nieuwe producten en technologieën geen negatief effect hebben op het leefmilieu of dit zoveel mogelijk beogen te beperken'.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft de inspectiedienst van het agentschap het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) nu de opdracht gegeven alle dossiers van steun aan 3M te controleren op de correcte uitvoering van de investeringen en op het respecteren van de subsidievoorwaarden.

Naast die Vlaamse steun zou er ook federale steun gekomen zijn in de vorm van belastingvermindering voor onderzoek en ontwikkeling.

Terugvordering?

Het wringt dat de overheid een bedrijf steunt om efficiënter en duurzamer te werken en dat het bedrijf langs de andere kant verder vervuilt, vindt minister Crevits. Daarom wordt ook juridisch onderzocht wat de mogelijkheden tot terugvordering zijn.

Crevits verwijst zelf naar de strategische transformatie- of ecologiesteun die verschillende ministers de voorbije jaren drie keer toekenden. Het gaat om ecologiesteun (887.542,56 euro) in 2014 voor een investering voor de productie van solventvrije kleefstoffen. Daarnaast was er in 2018 strategische transformatiesteun (303.925,60 euro) voor opleidingen en een jaar nadien ecologiesteun (341.235 euro) voor investeringen in een nieuwe thermische oxidatie-eenheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud