Dan toch geen sauna met Vlaamse steun

©dpa/picture-alliance

De mediastorm waar de Vlaamse regering eind vorig jaar in verzeilde toen bleek dat ze 900.000 euro subsidies gaf voor 'een saunacomplex', is overgewaaid. Het project gaat niet door en het geld is teruggestort.

Moet de Vlaamse regering in tijden van crisis sauna's en manèges steunen? Die vraag kwam eind vorig jaar op de politieke agenda toen bleek dat de Vlaamse regering voor 1,9 miljoen euro 'strategische investeringssteun' verleende aan een welnesscomplex in Aalst en een 'supermanège' in Opglabbeek.

De oppositie had vragen bij de overheidssteun voor twee 'vrijetijdsprojecten', maar in de commissie Economie van het Vlaams Parlement verstomde de meeste kritiek toen er grondige uitleg kwam bij de steun.

In Aalst ging het om de renovatie van een kasteel in neorenaissancestijl en een bijbehorend domein. Daarop zouden acht sauna's komen, een binnen- en een buitenzwembad, een nieuwe tuin, een ligweide, rustruimtes, een hotel en een restaurant. Voor het project werkten 18 mensen en dat zouden er op termijn 30 tot 50 worden. Ook in Opglabbeek bleken er nieuwe jobs in de maak. Toch was een mediastormpje geboren, met onder meer een rol voor de Vlaamse regering en haar sauna's in de jaarlijkse carnavalstoet van Aalst.

Schriftelijke vraag

Na een schriftelijke vraag van parlementslid Vera Van Der Borcht (Open VLD) aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) blijkt nu dat het saunaproject niet doorgaat. De eigenaars kregen de financiering niet rond en hebben het bedrijf verkocht.

De Vlaamse overheid had dit jaar al 265.000 euro van de 900.000 euro subsidie uitbetaald. Dat bedrag is teruggevorderd. Eind maart is het ook effectief teruggestort, blijkt uit het antwoord van Peeters, dat sinds deze week op de website van het Vlaams Parlement te lezen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud