De Bleeker legt grote prijsverschillen tussen vaccins bloot

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. ©BELGA

België zal 279 miljoen euro betalen voor 33,5 miljoen coronavaccins, maakte staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) donderdag bekend. Dat ze daarbij confidentiële prijsafspraken vrijgaf, was niet de bedoeling.

Voor het eerst is duidelijk geworden welke prijzen de Europese Commissie heeft afgesproken met zes producenten van coronavaccins. Die tarieven waren tot nu nog niet officieel gecommuniceerd, vanwege contractuele geheimhouding, maar liggen sinds donderdag op straat dankzij de communicatiecel van Eva De Bleeker (Open VLD). Die tweette een tabel met daarin alle prijzen en haalde die vervolgens heel snel weer offline.

De staatssecretaris was de voorbije dagen verwikkeld in een hevige discussie met de oppositiepartij N-VA, die maar bleef zeggen dat de regering-De Croo geen geld in de begroting heeft voorzien voor de aankoop van vaccins, wat De Bleeker ontkent. Met de zogenaamde coronaprovisie wordt dit jaar 279 miljoen voorzien en volgend jaar nog eens 500 miljoen, voor het geval nieuwe bestellingen nodig zijn.

Ik wou transparant zijn en ben wellicht iets te transparant geweest.
Eva De Bleeker
Staatssecretaris voor Begroting

‘Omdat het verhaal maar bleef leven op sociale media, wilden we volledige transparantie bieden, maar daarbij zijn we iets te voluntaristisch geweest’, aldus Bavo De Mol, de woordvoerder van Eva De Bleeker. ‘Technisch mochten die prijzen niet vrijgegeven worden, dus hebben we de tabel verwijderd. Een aantal prijzen waren de voorbije weken wel al in de media opgedoken.’

Bij de Europese Commissie wil men voorlopig niet reageren op de Belgische flater. Gezien de confidentialiteit van de contracten kan de Commissie geen commentaar kwijt, verduidelijkt woordvoerder Stefan de Keersmaecker.

Prijsverschillen

In de tabel valt op dat er grote prijsverschillen zijn. De Europese lidstaten betalen amper 1,78 euro per dosis voor het vaccin van AstraZeneca (AZ in de tabel) en 18 dollar voor dat van Moderna. Een dosis van het Pfizer-vaccin kost 12 euro.

De Bleeker verwijderde de tweet met de prijzen op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Het is maar de vraag of het doorbreken van de geheimhouding niet tot claims vanwege de producenten leidt.

De Bleeker haalt The New York Times

De tweet van staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) is ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbijgegaan. Over de vaccinprijzen is onderhandeld door de Europese Commissie en ze gelden dus voor de hele Europese Unie.

Europese nieuwssites als Politico en EUObserver pikten het nieuws al snel op, ook veel Nederlandse media zoals de Nederlandse openbare omroep NOS en de Volkskrant berichtten al over de blunder. Het verhaal bereikte zelfs al de website van de Hongaarse publieke omroep.

Tegen vrijdagmiddag had ook The New York Times Eva De Bleeker op de radar. Ook zij merken op dat de prijzen in de meeste gevallen relatief laag zijn vergeleken met de grootteordes van prijzen die eerder circuleerden.

De N-VA eiste donderdag bij monde van fractieleider Peter De Roover tekst en uitleg van De Bleeker in de Kamer. De Roover wilde weten of de staatssecretaris met haar bericht de vertrouwensregels heeft geschonden. Hij noemde het lekken van de tabel geen kleinigheid en vroeg zich af of De Bleeker haar eigen functioneren niet in vraag stelde. Hij stelde ook de vraag of het breken van de geheimhoudingsclausule geen risico’s met zich meebrengt.

‘Door de voortdurende debatten heb ik met die tweet alle twijfel willen wegnemen. Ik wou transparant zijn en ben wellicht iets te transparant geweest. In overleg heb ik die tweet weggehaald. Die tabel is zeker geen officiële of definitieve tabel, het is een werktabel. Ze zal dus niets in het gedrang brengen’, antwoordde  De Bleeker.

‘De zaak is erger dan wat u nu doet uitschijnen. U fietst wel erg lichtzinnig over zo’n ernstige zaak heen’, repliceerde De Roover.

'Keep strong'

Wankelen doet De Bleeker nog niet na haar blunder, niemand stelt haar positie voorlopig in vraag.

'Keep strong, @EvaDeBleeker', zo stuurde haar partijvoorzitter Egbert Lachaert donderdagavond laat nog de wereld in via Twitter. 'Geef je geen transparantie, het is niet goed. Geef je wel transparantie, ook niet goed. Punt is: het geld voor alle vaccins is er. Richtprijzen zijn ook elders te vinden.'

Naast kritiek kreeg De Bleeker trouwens ook steun vanuit de oppositie. PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw toonde zich maar wat blij met de tweet. De radicaal linkse partij hekelt al veel langer de geheimhouding rond de vaccindeals met de grote farmaspelers. 'Van ons krijgt u geen kritiek, dit is net goed. De bevolking heeft recht op die informatie', zei Hedebouw. 'Hoe komt het dat die multinationals hun vaccin bijna tien keer duurder verkopen dan een ander?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud