De Block: 'België kan in maart starten met vaccineren'

Maggie De Block gelooft dat de eerste vaccins in maart beschikbaar zullen zijn. ©Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt zich sterk dat België in maart over de eerste lading vaccins zal beschikken.

De eerste vaccins tegen Covid-19 zouden in maart in België beschikbaar moeten zijn, zei De Block donderdagochtend op La Première. Gelijkaardige geluiden vielen de voorbije weken al te horen bij interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem en de topman van het geneesmiddelenagentschap FAGG, Xavier De Cuyper.

Begin september al maakte de FAGG-topman bekend dat eind maart de eerste Belgen een vaccin zouden krijgen. De Europese Commissie sloot eerder al een collectieve aankoopdeal voor 300 miljoen dosissen van het kandidaat-vaccin van het Britse AstraZeneca-Universiteit van Oxford, dat volgens de grootte van de bevolking onder de lidstaten wordt verdeeld. Daarvan koopt ons land 7,5 miljoen dosissen aan.

Eind vorige week raakte bekend dat de Commissie inmiddels ook een deal heeft gesloten met het duo Sanofi-GlaxoSmithKline om tot 300 miljoen dosissen van zijn kandidaat-vaccin af te nemen. 'In tegenstelling tot de deal rond het AstraZeneca-vaccin is dat geen dossier met aankoopverplichting', preciseert het FAGG. 'Ons land wacht af tot december om die beslissing te nemen, tot de resultaten van de fase 1/2-studies van dat vaccin bekend zijn.'

De Hoge Gezondheidsraad legde in juli een vaccinatiestrategie vast voor ons land. De doelgroepen die prioritair aan bod zullen komen - het gaat om 1,5 miljoen van de 7,5 miljoen dosissen van het eerste vaccin dat voor de lente wordt voorzien - zijn het zorgpersoneel, gevolgd door de meest kwetsbare mensen. Andere groepen zullen nadien worden gedefinieerd.

De race naar het vaccin: van petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud