Advertentie

De Crem wil meer bevoegdheden voor stewards

Pieter Gerkens (Anderlecht) meteen na het stilleggen van de wedstrijd op Standard. ©BELGA

Voetbalstewards krijgen binnenkort een bijkomende opleiding om beter te kunnen controleren op gebruiksvoorwerpen zoals vuurpijlen. Dat heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gezegd.

De démarche van De Crem (CD&V) komt er na de gebeurtenissen tijdens de match Standard-Anderlecht van vrijdagavond. Supporters van Anderlecht gooiden vuurpijlen op het veld, toen Standard leidde met 2-0. Scheidsrechter Lambrechts legde de match daarop definitief stil.

Meteen rees de vraag hoe het komt dat supporters met vuurpijlen en voetzoekers het stadion binnen konden. Stewards, die aan de ingang van het stadion controleren, hebben niet de bevoegheid om grondig te fouilleren. Dat wil De Crem nu, in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League, veranderen. ‘De stewards moeten bijkomende opleidingen krijgen’, aldus de minister aan VTM Nieuws. ‘Vanaf het nieuwe seizoen dat start in augustus, zullen ze effectief ter plaatse kunnen ingrijpen.’

De gebeurtenissen van vrijdagavond hebben voor Anderlecht ernstige gevolgen. Naast een zekere boete van 50.000 euro riskeert de club ook de wedstrijd definitief te verliezen met een forfaitscore. Al moet de Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Belgische Voetbalbond daarover nog beslissen. Ook een thuismatch achter gesloten deuren spelen, is een mogelijke sanctie.

Anderlecht-manager Michael Verschueren veroordeelde de actie van de supporters. Volgens Verschueren stond maandag een, eerder al geplande, vergadering met een delegatie van de fans op het programma. ‘Ik ga ervan uit dat zij niet degenen waren die verantwoordelijk waren voor wat er gebeurde’, aldus Verschueren aan VRT radio. ‘We gaan luisteren en kijken welke projecten we in de toekomst kunnen opzetten.’

Op basis van de videobeelden is de politie overigens bezig aan een onderzoek naar de identiteit van de relschoppers.

Ondertussen liet Eric Tomas (PS), burgemeester van Anderlecht, zaterdag weten extra veiligheidsmaatregelen te nemen voor de volgende thuismatch van paars-wit op 21 april tegen AA Gent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud