Advertentie

De Croo en Vandenbroucke pleiten voor mondmaskers

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo willen het mondmasker weer invoeren in binnenruimtes. ©Photo News

Premier Alexander De Croo roept maandag het kernkabinet bijeen over de stijgende coronacijfers. Onder meer een brede mondmaskerplicht in de binnenruimtes zal worden besproken. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke roept de bevolking op niet te wachten op de regeringsbeslissing.

Volgens Alexander De Croo (Open VLD) is het duidelijk dat de coronacijfers nog niet toelaten de federale fase af te bouwen. De premier wil inzetten op 'waakzaamheid en voorzichtigheid', meldde zijn woordvoerder zondag aan Belga. Daarom zal maandag op het kernkabinet, op basis van wetenschappelijke adviezen van onder meer het coronacommissariaat en de expertengroep GEMS, een bredere federale sokkel met onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes worden besproken.

De premier benadrukt dat er geen sprake is van een sluiting van sectoren. Net als in de overige Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw. Anders dan bij de vorige besmettingsgolven zijn wel al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. De stijgende coronacurves betekenen wel dat we de komende weken en maanden 'wat waakzamer en voorzichtiger moeten zijn', zegt de woordvoerder. 'Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten.'

We moeten wat waakzamer en voorzichtiger zijn. Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten.
Kabinet-De Croo

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) roept intussen de bevolking op niet te wachten op een regeringsbeslissing om het mondmasker opnieuw te dragen in drukbezochte plaatsen, zoals winkels. Hij beklemtoont nogmaals het belang van goede ventilatie in de horeca.

Een nieuwe lockdown sluit hij uit vanwege de hoge vaccinatiegraad. Maar vaccinaties zijn niet voor 100 procent werkzaam. 'We zitten in een orkaan. Wie dan een paraplu gebruikt, kan soms toch nat worden door te veel regen en wind. Het virus is nu sterk aanwezig in de samenleving.'

Vandenbroucke herhaalde voorstander te zijn van het invoeren van het Covid Safe Ticket in Vlaanderen bij publieke evenementen. Over het aantal deelnemers sprak hij zich niet uit, ‘maar dan kan vanaf 50’. Het is aan de Vlaamse regering om daarover te beslissen.

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne liet zich zondag in het programma 'C'est pas tous les jours dimanche' (RTL-TVi) in dezelfde bewoordingen uit. Voor Dermagne is de vergadering van het kernkabinet niet uitzonderlijk in de voorbereiding van het Overlegcomité van vrijdag. De PS-vicepremier vindt de gezondheidstoestand 'verontonrustend'. Bijkomende maatregelen zijn noodzakelijk, maar er is geen sprake van het opnieuw sluiten van bepaalde sectoren, bevestigde hij. De topministers zullen praten over de mondmaskerplicht in openbare ruimtes en handelszaken en over telewerk. 'Dat zijn maatregelen die in Wallonië en het Brussels Gewest gelden en wellicht opnieuw moeten opgelegd worden op het hele grondgebied van het land', voegde hij eraan toe.

Vlaamse regering

De voorbije dagen waren er al pleidooien om het Covid Safe Ticket uit te breiden naar Vlaanderen, dat de coronapas nu niet oplegt. Voor de Vlaamse regeringspartijen CD&V en Open VLD moet dat overwogen worden. Maar de N-VA van minister-president Jan Jambon wil er niet van weten. De Vlaams-nationalisten hebben hard ingezet op het onderscheid tussen Vlaanderen en de regio's Brussel en Wallonië, waar de vaccinatiecampagnes helemaal niet zo succesvol waren.

Om de bal weer in het federale kamp te droppen kwam de Vlaamse regering afgelopen vrijdag overeen te pleiten voor een derde boosterprik voor alle inwoners. Maar volgens Dirk Ramaekers, het hoofd van de interfederale taskforce Vaccinatie, is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat de immuniteit van jonge, gezonde mensen aan het achteruitgaan is. 'We volgen de situatie wereldwijd op. Sinds de zomer houden we ook rekening met het feit dat de algemene bevolking potentieel een derde prik moet krijgen, maar wel op basis van wetenschappelijke argumenten. Ik zou dan ook graag weten wat de wetenschappelijke onderbouwing is waarop de Vlaamse regering zich beroept om die derde prik nu al aan te kondigen', aldus Ramaekers.

Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat de immuniteit van jonge, gezonde mensen achteruitgaat.
Dirk Ramaekers
Hoofd van taskforce vaccinatie

Het hoofd van de taskforce merkt ook op dat een algemene derde prik uitrollen geen snelle oplossing is om de stijgende coronacurve in Vlaanderen een halt toe te roepen. 'Waarom wordt niet gekeken naar eenvoudige maatregelen, die hun nut al hebben bewezen, zoals het mondmasker en het Covid Safe Ticket', vraagt hij zich af.

Burgemeesters kunnen Covid Safe Ticket inzetten na overleg met gouverneur

De burgemeesters hebben wel degelijk het recht om in hun gemeente een Covid Safe Ticket (CST) op te leggen voor bepaalde activiteiten. Dat hebben de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zondag in 'De zevende dag' verduidelijkt. De voorwaarden zijn een goede motivatie en overleg met de gouverneur.

Sinds vrijdag verplicht de burgemeester van Wevelgem het CST bij indoorevenementen vanaf 100 personen wegens het hoge aantal besmettingen in de gemeente. Beke bevestigde dat de burgemeester dat kan doen, maar hij wees erop dat in gemeenten met hoge vaccinatiecijfers een mondmaskerplicht soms meer aangewezen is. Hij kondigde aan dat zijn collega van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open VLD) de burgemeesters een omzendbrief gaat sturen om hun bevoegdheden toe te lichten.

Gouverneur Berx verwees naar de wetgeving. De gemeentewet bepaalt dat de burgemeester alle passende maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te beschermen. Het opleggen van het CST moet wel goed geargumenteerd worden, voegde ze eraan toe.

Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde, is al langer voorstander van de invoering van het CST in bijvoorbeeld fitnesscentra. In Vilvoorde lokken die namelijk mensen uit Brussel, waar strengere coronaregels gelden. Na het gesprek in 'De zevende dag' met Beke en Berx kondigde Bonte aan zondagnamiddag meteen een besluit om het CST te verplichten in fitnesscentra voor te leggen aan de Vlaams-Brabantse gouverneur Jan Spooren (N-VA).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud