Advertentie

De Croo: 'Grote festivals in tweede helft van zomer moeten mogelijk zijn'

©Photo News

In de tweede helft van de zomer moet het mogelijk zijn om in ons land opnieuw enkele grote festivals te organiseren, met vooraf testen en een coronapaspoort. Infectiologe Erika Vlieghe vindt het het voorstel van premier De Croo geen goed idee.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) had dit weekend contact met onder meer de festivalorganisatoren van Tomorrowland. In de tweede helft van de zomer moet het volgens De Croo mogelijk zijn om in veilige omstandigheden enkele grotere festivals te organiseren. 'Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien hebben we in ons land ontzettend veel expertise in de evenementen- en festivalsector. Het gaat om professionals die tot de wereldtop behoren', zegt hij.

Het Overlegcomité zal dinsdag de precieze details bespreken en de voorwaarden vastleggen voor het organiseren van grote festivals. Daarbij wordt er gedacht om toegang te geven op basis van het Europese 'green certificate'. De Croo besprak de uitwerking van dat Europees vaccinatiepaspoort dit weekend nog met zijn Europese collega’s tijdens de Europese Raad.

GEMS-voorzitster Erika Vlieghe: 'Dit staat haaks op ons advies'

Infectiologe Erika Vlieghe, de voorzitster van de adviesraad GEMS, staat niet achter het voorstel van premier Alexander De Croo om vanaf de tweede helft van deze zomer grote festivals mogelijk te maken. 'Dat staat helemaal haaks op wat wij voorop hadden gesteld', zegt ze aan het persagentschap Belga en op HLN.be.

'Wij zijn er net zoals de regering voorstander van om deze zomer steeds meer vrijheid aan de mensen terug te geven, maar voor moeilijk controleerbare massa-events met een internationaal pubilek, vinden wij het in augustus echt te vroeg. Het staat helemaal haaks op wat wij voorop hadden gesteld in ons advies. Ik stel alleen maar vast dat dat aan de kant wordt geschoven.'

Of er in aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag nog over overlegd wordt met de regeringen, wist Vlieghe niet te zeggen. Maar de politiek is in elk geval op de hoogte van het feit dat de experten niet achter de plannen staan, aldus Vlieghe. 'Het advies ligt al een tijdje op tafel en het is ook al gezegd in overlegmomenten met de evenementensector.'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan zich ondanks de bezorgdheid van de GEMS-experte wel vinden in de festivalplannen. Tijdens een interview op VTM Nieuws had hij het zondag over een 'festivalpact', dat gepaard zou gaan met vier voorwaarden. Zo moet het aantal patiënten in de ziekenhuizen - en vooral op intensieve zorg - 'drastisch' gedaald zijn, vindt Vandenbroucke, en moeten de festivalgangers met het Europees groen certificaat kunnen aantonen dat ze immuun of negatief getest zijn.

We moeten nu extra reserves opbouwen om de zomer niet te verknallen.
Frank Vandenbroucke

Daarbovenop moeten ze elke dag getest worden, en zouden de deelnemers volgens de Vooruit-vicepremier beperkt moeten worden tot enkel die Europese landen die de epidemie onder controle hebben.
Maar om dat hele festivalpact te doen lukken, moeten we nu voorzichtiger zijn 'dan blijkt uit al die aankondigingen', zegt Vandenbroucke. 'We zitten in een riskante periode. Er wordt meer mogelijk en de vaccinatie is nog niet zo ver dat we beschermd zijn', waarschuwde hij. 'Dus als je dat festivalpact waar wil maken, moet je nu extra reserves opbouwen om de zomer niet te verknallen.'

'Overlegcomité afwachten'

Dit is hoopvol nieuws voor de fans van Tomorrowland. De organisatoren hadden het dancefestival onder voorbehoud naar het einde van de zomer verplaatst.

'We zijn zeer blij dat de twee weekends die we in gedachten hadden (eind augustus en begin september, red.) mogelijk worden', reageert woordvoerster Debby Wilmssen. 'Niet alleen voor ons als organisatie maar ook voor onze meer dan 1.500 leveranciers. We hebben het allemaal extreem moeilijk. Laten we eerst de juiste parameters van het Overlegcomité op dinsdag afwachten zodat we daarna een correcte invulling kunnen geven van de mogelijkheden.'

Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien hebben we in ons land ontzettend veel expertise in de evenementen- en festivalsector.
Alexander De Croo
Premier

Ook Rock Werchter kijkt hoopvol uit naar de beslissing van het Overlegcomité. 'Op basis daarvan kunnen wij onze plannen concretiseren. De goesting is erg groot om deze zomer samen opnieuw livemuziek te beleven', luidt het.

Toen Rock Werchter in maart zijn editie uitstelde was dat met de optie om rond het einde van de zomer met een kleiner alternatief te komen.

Pukkelpop, dat in de tweede helft van augustus plaatsvindt, had zijn editie nog niet geannuleerd. 'We zijn altijd blijven hopen om Pukkelpop in zijn meest vertrouwde vorm te organiseren, maar zijn afhankelijk van de evolutie van het virus en het kader dat ons aangereikt wordt vanuit de overheid. Dat komt er nu eindelijk', reageert de woordvoerder van het festival.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud