Advertentie

De Croo mikt met 5G-veiling op minstens 679 miljoen euro

Alexander De Croo start procedure voor veiling 5G licenties. ©Photo News

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) heeft de procedure opgestart voor de veiling van 5G-licenties voor de komende twintig jaar.

Dat moet minstens 679 miljoen opleveren. En de minister hoopt op een nieuwe telecomspeler.

De Croo laat in een persbericht weten dat hij op de website van telecomregulator BIPT een consultatie is begonnen over de koninklijke besluiten die de vergunningen regelen van de mobiele operatoren. Het gaat om een veiling van bestaande frequenties die vrijkomen vanaf 2012 en de 700MHz band die gebruikt gaat worden voor 5G en al vanaf 2020 in gebruik kan worden genomen. De veiling is voor de komende twintig jaar.

Een deel van de frequenties zal automatisch toegekend worden aan de huidige operatoren Proximus, Orange (Mobistar) en Telenet (dat Base opslorpte). ‘Dit geeft hen investeringszekerheid en garandeert dienstcontinuïteit’, aldus De Croo.

Het resterende deel zal worden geveild. ‘Dat kan een hogere opbrengst opleveren dan bij een automatische veiling van het volledige spectrum. Tegelijk blijft de deur open voor een bijkomende speler op de markt die voor concurrentie kan zorgen’.

Het is de oude droom van een nieuwe telecomspeler, waardoor er meer concurrentie zou zijn op de Belgische telecommarkt. Maar tot dusver kwam die nieuwe speler er nooit.

De veiling van de nieuwe licenties is de opstap naar 5G. ‘Om de groei aan mobiel dataverkeer verder op te vangen en innovatie te stimuleren, komen er voor de mobiele operatoren nieuwe frequenties beschikbaar in de 700MHz band, die voor 5G gaat gebruikt worden ten vroegste vanaf 2020’, aldus De Croo. ‘We willen innovatie stimuleren door tijdig de frequenties voor 5G te veilen.’

Minimale opbrengst

Het levert de schatkist meteen ook een eenmalige minimale opbrengst van 679 miljoen euro op, laat De Croo nog weten. Die 679 miljoen is de optelsom van de minimale bedragen die moeten worden geboden. De betaling is voorzien in het jaar dat die frequenties ook in gebruik worden genomen, in 2020 en 2021. Jaarlijks zullen de operatoren daarbovenop nog 40 miljoen euro moeten betalen aan beheerskosten.

De minister maakt van de gelegenheid ook gebruik om de operatoren een hogere dekkingsgraad op te leggen. De minimumdekking wordt verhoogd van 98 procent naar 99,5 procent van de bevolking en de minimumsnelheid wordt verdubbeld. ‘Beide aanpassingen zullen tot betere kwaliteit leiden, ook in landelijke gebieden’, aldus De Croo.

Meteen wil De Croo ook dat de mobiele dekking in de treinen verbeterd wordt, zodat de NMBS wifi in de treinen kan aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud