Advertentie

De Croo moet wieden in wensenlijst van 3,3 miljard

Premier Alexander De Croo op de VN-top in New York. ©EPA

Om de Belgische investeringsgraad op te krikken, hebben de zeven Vivaldi-partijen samen 43 projecten ter waarde van 3,3 miljard euro ingediend bij premier Alexander De Croo (Open VLD). De verwachting is dat daar 1 miljard van overblijft.

Terwijl de begroting nog altijd bloedrood kleurt na twee jaar coronacrisis, eisen socialisten en groenen dat er de komende jaren nog een extra inspanning wordt geleverd om de klimaattransitie te maken en de trein van de digitalisering niet te missen.

Het relanceplan van bijna 6 miljard euro, dat met Europese middelen wordt gefinancierd, volstaat namelijk niet om de publieke investeringsgraad tegen 2024 op te krikken tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product, waartoe de Vivaldi-partijen zich geëngageerd hebben in het regeerakkoord. Volgens PS-staatssecretaris Thomas Dermine vereist dat nog een bijkomende investeringsgolf tussen 1,5 en 2 miljard euro de komende drie jaar.

We willen Wallonië helpen, maar binnen de bestaande regels. Zomaar 600 miljoen geven is niet correct tegenover Vlaanderen.
Egbert Lachaert
Voorzitter Open VLD

CD&V en de liberale partijen hebben veel minder zin om zo diep in de buidel te tasten. Ze willen liever al overgaan tot het saneren van de begroting, onder andere via hervormingen in de arbeidsmarkt en fiscaliteit. Via een herstart- en transitieplan wil De Croo investeringen en hervormingen bundelen. Maar het wordt in de eerste plaats een stevig rondje wieden. Alle regeringspartijen hebben samen 43 projecten ter waarde van 3,3 miljard euro op tafel gelegd.

Van isolatie tot cyberveiligheid

De Franstalige partijen zijn de grootste slokoppen. Zo vraagt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) 700 miljoen euro voor de energetische renovatie van overheidsgebouwen. PS-minister Ludivine Dedonder wil voor 500 miljoen euro hetzelfde doen met de gebouwen van Defensie. Opnieuw Dedonder wil 100 miljoen investeren in cybersecurity. En minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) hoopt ruim 700 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van het goederenvervoer via het spoor, de toegankelijkheid van de treinstations en de as Brussel-Luxemburg.

Aan Vlaamse kant wil minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) inzetten op het uitbouwen van een waterstofnetwerk, offshore windenergie en cleantech (75 miljoen). Minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft voor 150 miljoen euro projecten rond ontzilting en aquacultuur in gedachten en wil meer dan 300 miljoen investeren in detentiehuizen voor korte straffen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft voor zo'n 130 miljoen euro aan projecten ingediend voor de digitalisering van de sociale zekerheid, een virusbank en therapeutische hulp aan jongeren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil 150 miljoen investeren in de digitalisering van de politie (i-Police). Haar CD&V-collega Vincent Van Peteghem vraagt 53 miljoen voor de digitalisering van de douane en 11 miljoen voor de cyberveiligheid van Financiën.

Heropbouw Wallonië

Boven op die investeringsprojecten zijn er ook nog de vragen van bijvoorbeeld Van der Straeten om de tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit langer aan te houden, wat 200 miljoen euro kost. Daarnaast vraagt de PS een federale investering van 600 miljoen euro voor de heropbouw van Wallonië.

Op VTM Nieuws maakte Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert duidelijk dat zijn partij dat geen goed idee vindt. 'We willen Wallonië helpen, maar binnen de regels', zei de liberaal. Hij wees op de btw-verlaging voor de heropbouw en garanties op leningen. 'Zomaar 600 miljoen uitdelen is niet correct tegenover Vlaanderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud