De Croo trekt verdeling Europees herstelgeld naar zich toe

Premier Alexander De Croo hoopt deze week knopen door te hakken over de verdeling van het Europees geld voor een herstelbeleid. ©BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) werkt in stilte aan een groot akkoord met de minister-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel over de verdeling van de Europese herstelpot van 5,15 miljard euro. 'Dit is chefsache', klinkt het.

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) deed al heel wat voorbereidend werk. Voor het kerstreces werkte hij een nota van ruim 40 pagina's uit, die daarna verfijnd is in overleg met de deelstaten. De nota zal aan de Europese Commissie worden voorgelegd zodra er een Belgisch akkoord is over de verdeling van de middelen uit het Europees herstelfonds.

Ons land kan aanspraak maken op 5,15 miljard euro subsidies uit het belangrijkste fonds van de nieuwe Europese coronaherstelpot van 750 miljard euro. De Europese Commissie zal het geld lenen op de markten en zal nauw toezien op de besteding van die Europese hulp. De lidstaten moeten projecten voorleggen die in lijn liggen met de prioriteiten van Europa, zoals de digitalisering en de vergroening. De timing is krap: tegen eind april moeten de nationale plannen goedgekeurd zijn door de Europese Commissie.

Vlaamse veerkracht

De federale regering mikt prioritair op projecten rond energie, klimaat en e-health, en rekent daarvoor op zo'n 1 miljard euro uit het Europees potje, wat de deelstaten een grote hap uit de koek vinden. De Vlaamse regering wil de Europese centen gebruiken om het Vlaamse relanceplan Vlaamse Veerkracht te financieren. Dat plan is goed voor 4,3 miljard euro, met een focus op digitalisering en duurzame transitie, maar voorziet ook in heel wat publieke werken. Wallonië en Brussel hebben nog geen uitgewerkte plannen, maar het is duidelijk dat Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) ambities heeft.

Een verdeelsleutel op basis van het regionaal aandeel in het bruto binnenlands product is de piste waarop Vlaams minister Matthias Diependaele zit. Vandaar het cijfer van 3 miljard voor Vlaanderen, al gelooft niet iedereen in de Vlaamse regering daarin.

Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA) liet verstaan dat hij op 3 miljard euro Europees geld rekent. Een verdeelsleutel op basis van het regionaal aandeel in het bruto binnenlands product is de optie waar Diependaele voor gaat. Dan zou Vlaanderen zo’n 57 procent, Wallonië 24 procent en Brussel 19 procent krijgen. Vandaar het cijfer van 3 miljard voor Vlaanderen, al gelooft niet iedereen in de Vlaamse regering daarin. 'Een realistische mogelijkheid is dat Vlaanderen 2,4 miljard euro binnenhaalt', klinkt het.

De onderhandelingen over de verdeelsleutel zijn chefsache geworden. Premier De Croo heeft het dossier naar zich toe getrokken en probeert in discrete gesprekken met de minister-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel tot een akkoord te komen 'waarin iedereen zich kan vinden'. Stilletjes wordt gehoopt dat deze week een akkoord uit de bus kan komen dat bezegeld wordt tijdens het Overlegcomité van vrijdag, maar voorlopig ziet het er niet naar uit. 'De gesprekken lopen nog. Men bekijkt verschillende scenario’s. Het wordt iets voor de komende dagen of weken', klinkt het.

Brexitfonds

Een toponderhandelaar bevestigt dat De Croo deze week met de minister-presidenten Jan Jambon (N-VA, Vlaanderen), Elio Di Rupo (PS, Wallonië) en Rudi Vervoort (PS, Brussel) de knoop wil doorhakken. Wellicht wordt gekozen voor een ruwe verdeling van de centen en een brede lijst van kwalitatieve projecten, waarvan er enkele nog kunnen sneuvelen onder het Europese mes.

'Mogelijk worden ook andere fondsen bij de oefening betrokken, zoals het Europees brexitfonds', luidt het. De 5 miljard euro van het brexitfonds wordt dit jaar geprefinancierd, omdat de economische gevolgen voor handel en visserij nog niet volledig ingeschat kunnen worden. In 2024 volgt mogelijk nog een extraatje voor de Europese landen die het geld het meeste nodig hebben.

400 miljoen
Brexitfonds
EU-experts rekenen op een bedrag dicht bij 400 miljoen euro uit het brexitfonds voor België.

Jambon liet op een webinar van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (Vleva) weten dat de criteria die Europa hanteert relatief gunstig zijn voor Vlaanderen. Hij is niet zo blij met het ‘welvaartsmechanisme’ op basis van het bbp per capita, waardoor alle EU-landen geld uit de pot krijgen. Dat is een gunstige regeling voor de Oost-Europese landen, waarvoor de brexit minder gevolgen heeft. Wel goed voor Vlaanderen zijn de twee parameters om meer geld te krijgen dan op basis van de bbp-verdeling: de impact van de deal op de visserij en het aandeel in de handel met het Verenigd Koninkrijk.

De verdeling van het brexitfonds tussen de lidstaten komt er maar in februari, op basis van een eerste ruwe impactscan. EU-experts rekenen op een bedrag dicht bij 400 miljoen euro voor België. Jambon beklemtoont dat Vlaanderen in België de meeste steun uit het brexitfonds moet krijgen, zo'n 85 procent. Die claim is naar verluidt weinig controversieel wegens 'de desinteresse aan Waalse kant voor de brexit', klinkt het.

Door het brexitfonds mee in de onderhandelingen over het EU-herstelfonds te steken, kan Vlaanderen prat gaan op een groter deel van de koek dan de klassieke verdeelsleutel van 60-40 die op basis van demografische criteria in ons land vaak wordt gehanteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud