De Croo versnelt met aanscherping coronaregels

Premier Alexander De Croo kondigt vrijdag mogelijk al een aantal verstrengingen van de coronaregels aan. ©Photo News

De federale regering en de deelstaten komen nu vrijdag al met strengere coronamaatregelen, vernam De Tijd. Op tafel liggen een gelijke behandeling van cafés en restaurants en het aanscherpen van het advies over thuiswerken. Ook de coronabarometer wordt in de strijd geworpen.

Achter de schermen is het politiek alle hens aan dek om de coronacrisis te tackelen. Nadat vorige week vrijdag een reeks strengere regels is ingevoerd, was het aanvankelijk de bedoeling tot midden volgende week te wachten met de evaluatie. De logica daarachter is dat het een tiental dagen duurt voor een scherper regime impact heeft op het aantal vastgestelde positieve gevallen. 'Het is een bijzonder lastige situatie omdat je nog niet weet wat de maatregelen zullen doen, terwijl de druk om nog meer te doen groeit omdat het aantal besmettingen blijft oplopen', legt viroloog Steven Van Gucht uit.

In regeringskringen gaat echter steeds meer rond dat vroeger geschakeld zal worden nu de situatie snel verslechtert. Op tafel liggen volgens onze info maatregelen voor een verder aanscherping van het telewerken. Officieel is thuiswerken opnieuw de norm, nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) daar afgelopen vrijdag om vroeg, maar met die regel zou nog te los worden omgesprongen. Er zijn geen indicaties dat kantoren broeihaarden van besmetting zijn, maar het probleem zijn vooral de vele pendelaars die van en naar het werk reizen. In federale kringen wordt gewezen op beelden die de voorbije dagen opdoken van overvolle treinen. 'Het is echt niet nodig dat al dat volk de baan op is.'

Er zijn geen indicaties dat kantoren broeihaarden van besmetting zijn, maar het probleem zijn vooral de vele pendelaars die van en naar het werk reizen.

In sommige landen is er zoals in het voorjaar alweer sprake van een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Maar daar is bij ons geen consensus over. In de discussie zou de communautaire breuklijn opnieuw komen kijken. Net zoals in maart de sluiting van de scholen is doorgedrukt langs Franstalige kant, wordt nu in Franstalige middens gesproken van een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. De roep in Franstalig België om hardere ingrepen heeft er ook mee te maken dat het coronavirus veel feller circuleert in Brussel en Wallonië.

'Lockdown vermijden'

Maar aan Vlaamse zijde luidt het dat dat niet op tafel ligt. 'Dat zou op een lockdown neerkomen en dat proberen we net te vermijden', klinkt het. Net als in maart wordt vanuit Franstalige hoek weer naar Parijs gekeken, waar president Emmanuel Macron woensdag de natie toespreekt met de aankondiging van nieuwe maatregelen. Toen Macron in maart de Franse scholen sloot, was dat voor de Franstalige politiek het sein om - tegen het advies van de virologen in - bij ons hetzelfde te eisen. De vraag is dus of Macron nu opnieuw een en ander in een stroomversnelling brengt. Tegelijk gooit Nederland er fors het blok op - met onder meer een volledige sluiting van de horeca - wat Vlaanderen dan weer kan beïnvloeden.

Net als in maart wordt vanuit Franstalige hoek weer naar Parijs gekeken, waar president Eemmanuel Macron woensdag de natie toespreekt met de aankondiging van nieuwe maatregelen.

Bij ons lag volledige sluiting van horeca dinsdag niet op tafel. Er is sprake van het regime voor cafés en restaurants opnieuw gelijk te schakelen, met één vast sluitingsuur en vier mensen per tafeltje.

Barometer

De topministers van de federale regering en de deelstaten buigen zich vrijdag ook opnieuw over de coronabarometer. Het systeem - dat de pandemie opdeelt in fases afhankelijk van hoe erg het virus circuleert en daaraan een vaste set coronaregels koppelt - zou dan eindelijk moeten worden goedgekeurd. De barometer moet garanderen dat de gemeenten en de provincies weten wat ze moeten doen. Nu is het elk wat voor zich, met Leuven dat maandag eigen regels voor de horeca invoerde en het amateurvoetbal dat dinsdag in Vlaanderen op slot ging.

De coronabarometer ligt al een tijd op de tafel. Maar de voorstellen van Celeval - het expertencomité dat de overheid bijstaat in de gezondheidscrisis - zijn door de politiek een paar keer terug naar af gestuurd.

De nieuwe coronacommissaris Pedro Facon kreeg de barometer na zijn aanstelling op zijn bord. De Tijd vernam dat Celeval de barometer intussen heeft overgemaakt aan Facon. Die moet de barometer nu operationeel krijgen. Elke fase zou een kleurcode krijgen, met ook telkens drempels die bepalen wanneer overgegaan wordt naar de volgende fase met strengere regels. Die drempels worden bepaald door het aantal positieve gevallen en ziekenhuisopnames en de positiviteitsratio - het aantal positieve gevallen tegenover het totale aantal tests. De barometer zou nationaal gelden, met de optie om provinciaal bijkomende maatregelen in te voeren. De vraag is wel nog of de kleurcodes in de barometer tegen vrijdag afgestemd raken op wat regionaal al in voege is inzake onderwijs, sport, cultuur, horeca en events.

Politiek is er geen echte discussie meer over de barometer. Het duurde volgens ingewijden alleen lang omdat het systeem pico bello in orde moet zijn voor de lange termijn. De boodschap is dat het systeem in geen geval mag ineenstuiken bij de eerstvolgende nieuwe coronaopstoot. Aan de lancering van de coronabarometer zou dan meteen de aankondiging van enkele nieuwe verstrengingen worden gekoppeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud