Advertentie

De Croo wil met De Wever praten over begroting voor 2025

Uittredend premier Alexander De Croo. ©EPA

Open VLD is geen vragende partij om de federale formatie te depanneren, maar tegelijk kan België het zich niet veroorloven om zijn begroting een vol jaar te laten ontsporen. Dat heeft uittredend premier Alexander De Croo gezegd op een Europese top in Boedapest.

Donderdag raakte bekend dat formateur Bart De Wever (N-VA) Open VLD uitgenodigd heeft voor een gesprek, omdat pogingen om met Vooruit een federale regering te vormen voorlopig op niets lijken uit te draaien. Tot nu probeerde De Wever een 'Arizona'-coalitie op te tuigen die zou bestaan uit zijn eigen N-VA, Vooruit, CD&V, de MR en Les Engagés.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat zijn partijgenoten 'constructieve mensen' zijn en altijd bereid zijn te luisteren. 'Mijn prioriteit is: laat ons zorgen dat er een begroting is, en dat de nodige hervormingen kunnen gebeuren. Alles wat daarna gebeurt, moeten we dan maar bekijken', verklaarde hij.

Advertentie

We nemen een afwachtende houding aan. Maar we gaan ons land toch geen jaar laten ontsporen omdat men vijf maanden na de verkiezingen nog niet ver staat?

Alexander De Croo (Open VLD)
Uittredend premier

'Als de vijf partijen die tot vandaag onderhandelen daarin slagen: geen probleem, dan moeten ze verderdoen', vindt De Croo. 'Maar als ze daar niet in slagen, dan denk ik wel dat we eens moeten luisteren hoe we kunnen vermijden dat ons land een vol jaar zou verliezen, een jaar begrotingsontsporing zou hebben. Dat is voor niemand goed.'

Als Open VLD 'op de een of andere manier kan helpen', dan wil De Croo zeker luisteren. 'Maar wil dat ook zeggen dat we dat gaan doen? Dat is toch nog heel prematuur. We staan niet per se te springen. We nemen een afwachtende houding aan. Maar we gaan ons land toch geen jaar laten ontsporen omdat men vijf maanden na de verkiezingen nog niet ver staat?'

Vrijdagnamiddag steken de Vlaamse liberalen op een partijbestuur de koppen alvast bijeen.

Voorlopige twaalfden

Een van de pistes die De Wever zou voorgelegd hebben aan Open VLD, is het optuigen van een noodregering voor de stemming van de begroting en de uitvoering van een pak sociaal-economische hervormingen, om daarna verkiezingen uit te roepen. Voor dat laatste loopt echter niemand in de Wetstraat warm.

Een werkbare piste om snel een begroting voor 2025 op te maken zonder nieuwe regering, is dat er vanuit het parlement amendementen worden ingediend op de zogenaamde voorlopige twaalfden van de regering-De Croo. Dat is een budgettaire techniek om de overheidsuitgaven te financieren wanneer er geen goedgekeurde begroting is.

Advertentie

Omdat de onderhandelingen over een nieuwe regering nog altijd nergens staan, zal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) de voorlopige twaalfden binnenkort aan het parlement moeten voorleggen. Via amendementen zou een meerderheid van de N-VA, de MR, Les Engagés, CD&V en Open VLD al delen van de supernota van De Wever in gang kunnen steken.

Maar CD&V wijst voorlopig de piste met Open VLD af. Voorzitter Sammy Mahdi verkiest een stabiele meerderheid en vindt een meerderheid van 76 op 150 zetels te riskant. Ook het idee om met volmachten te werken vindt hij niet democratisch. Toen de regering-Wilmès in lopende zaken volmachten kreeg om de coronacrisis aan te pakken, was met name de N-VA daar het meest kritisch over.

Advertentie
Gesponsorde inhoud