De Kesel is opvolger Léonard

De Brugse bisschop Jozef De Kesel samen met aartsbisschop André Léonard ©BELGA

De 68-jarige Jozef De Kesel wordt de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij volgt in die functie André Léonard op. Dat meldt de krant La Libre.

Drie weken. Meer tijd had Paus Franciscus afgelopen lente niet nodig om het ontslag van huidig aartsbisschop André Léonard te aanvaarden. Léonard had de leeftijdsgrens van 75 jaar bereikt, maar het ontslag van bijvoorbeeld Godfried Danneels werd pas na anderhalf jaar aanvaard.

Dat de paus zo snel schakelde, wees er volgens velen op dat Franciscus verandering wou aan het hoofd van de Belgische Kerk. Toch kiest Franciscus niet voor de progressieve en bekendere Antwerpse bisschop Johan Bonny als opvolger voor Léonard. Zijn keuze valt op de Brugse bisschop Jozef De Kesel.

Bonny charmeerde ook de niet-gelovigen met zijn progressieve ideeën, maar hij streek zijn collega’s tegen de haren toen hij een jaar geleden met een brief naar buiten kwam die wel erg ver ging in de hervormingen die de kerk zou moeten doorvoeren. ‘Toch is dit geen negatieve keuze, als het klopt’, zegt Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk en Leven. ‘Alle Belgische bisschoppen, met uitzondering van Léonard, zijn naar kerkelijke normen redelijk vooruitstrevend. Ze vertrekken vanuit de realiteit van de hedendaagse Kerk. Bonny is beter gekend bij het grote publiek, maar De Kesel stond op de terna, zeg maar de shortlist van de pauselijke nuntius, op nummer één.’

Nochtans is De Kesel in eigen land omstreden. Hij was de opvolger van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die in 2010 door een pedofilieschandaal moest aftreden. De afgelopen jaren kreeg De Kesel kritiek op beslissingen in de nasleep van dat schandaal, zoals de herbenoeming van een priester die was veroordeeld voor de aanranding van een minderjarige.

‘Vergeet niet dat De Kesel een vreselijke puinhoop erfde’, zegt Vanmaercke daarover. ‘Hij heeft geroeid met de riemen die hij had. Zo heeft hij veel geïnvesteerd in contacten met de slachtoffers, iets wat natuurlijk minder in de media kwam.’ In Rome is er volgens Vaticaankenners wel appreciatie voor de manier waarop De Kesel de schandalen rond seksueel misbruik in Brugge heeft aangepakt. 

De aanstelling van De Kesel gebeurt op een sleutelmoment voor de Belgische kerk. De terugval in het aantal priesters en in het aantal gelovigen plaatst de rooms-katholieke kerk voor een grote uitdaging. Via samenwerking en schaalvergroting wil de Kerk opnieuw aansluiting vinden bij een grotere geloofgemeenschap. De Kesel moet als voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie die verandering in goede banen leiden. Door het gebrek aan sturing van Léonard bezit de Bisschoppenconferentie nog weinig animo. De Kesel zal daarvoor beroep moeten doen op zijn moraal gezag, want de aartsbisschop heeft geen feitelijke macht over de andere bisschoppen, die enkel aan Rome verantwoording moeten afleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud