Advertentie

De Lijn schrapt fors in zondagsaanbod

‘De impact is beperkt’, sust de vervoersmaatschappij. ‘95 procent van de reizigers op zondag blijft buiten schot’. ©BELGA

De Lijn schrapt ritten op zondag, maar biedt werknemers werkzekerheid aan in ruil voor meer soepelheid. Dat staat in de net goedgekeurde begroting voor ’15.

Op zondag schrapt De Lijn in de laagbezette lijnen in de vroege en late uren. Concreet zullen belbussen en streeklijnen vanaf 1 mei enkel nog rijden tussen 10 en 19 uur. Lokale uitzonderingen blijven wel mogelijk.

‘De impact is beperkt’, sust de vervoersmaatschappij. ‘95 procent van de reizigers op zondag blijft buiten schot’. De Lijn hoopt met de maatregel 5,4 miljoen euro te besparen.

Toch zal ook het personeel een en ander voelen van de maatregel. Met minder zondagsdiensten in het vooruitzicht kan De Lijn haar chauffeurs niet beloven dat ze evenveel loon voor zondagwerk zullen krijgen als nu het geval is.

Voorts vraagt De Lijn ook meer soepelheid van de werknemers. De maatschappij wil bijvoorbeeld deeltijdse chauffeurs kunnen aanwerven. Als toegift voor meer flexibiliteit belooft De Lijn wel werkzekerheid en garantie van het basisloon.

De Lijn moet van de Vlaamse regering fors besparen. Die besparingen lopen tegen 2019 op tot 65 miljoen euro per jaar. De helft van de besparingen in 2015 en 2016 wil de vervoermaatschappij realiseren via hogere ontvangsten. Zo werd al komaf gemaakt met een hele reeks gratis abonnementen en werden tariefverhogingen aangekondigd. De andere helft komt uit besparingen op de uitgaven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud