Advertentie

De Wever wil alternatief voor para's in Antwerpen

©ANP

Als de federale regering zou beslissen om de ingezette para's weg te halen uit Antwerpen, wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) een andere oplossing voor de bewaking van doelwitten die onder verhoogde terreurdreining blijven. De lokale politie kan die bewakingsopdrachten niet aan.

De para's bewaken nu drie weken Joodse doelwitten Antwerpen en leveren daar volgens De Wever goed werk. Maandag, wanneer de nieuwe Nationale Veiligheidsraad voor het eerst samenkomt, brengt het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, een nieuwe evaluatie. Dan zal moeten blijken of het terreurniveau terug kan dalen.

Wanneer het terreurniveau daalt van niveau 3 naar niveau 2, zouden ook de para's terug weg moeten. Maar als de regering dat beslist, wil De Wever ander beveiligingspersoneel, "voor die doelwitten die onder verhoogde terreurdreiging zullen blijven staan, ook al daalt het algemeen niveau". "Als men zegt dat de militairen moeten gaan, heb ik daar niets tegen. Ik ben geen grote fan van militairen op straat. Maar ik heb wel een oplossing nodig".

"Met het aantal paracommando's dat nu al in Antwerpen is, ben ik niet eens in staat om alle Joodse scholen bij aanvang, 's middags en bij de uitstroom te bewaken. Ik moet daar nu nog extra politiecapaciteit bijsteken", zegt de burgemeester.

De Wever vindt dat de regering in dat geval snel en concreet met een oplossing moet komen. "Wat ik niet wil meemaken is wat we in het verleden hebben gehad. Ik heb een kast vol brieven met beloften die nooit zijn aangekomen. Bij Joëlle Milquet (de vorige minister van Binnenlandse Zaken, nvdr) ben ik tien keer langs geweest, halve dagen heb ik er verspild. Er is nooit iets gekomen", zegt de N-VA-voorzitter.

"Dus als de regering morgen zegt dat de militairen weg moeten, wil ik weten hoe ik dat overmorgen moet oplossen. Want dat gaat over de inzet van honderden mensen die je nodig hebt. Laat staan als we naar terreurniveau 4 gaan, dan gaat het over 200 mensen per dag die je moet inzetten. Dat is boven de capaciteit van een lokaal politiekorps. Ik kan moeilijk aan de bevolking uitleggen dat ik de criminaliteitsbestrijding niet meer kan doen omdat alle agenten statisch een aantal gebouwen moeten bewaken".

Coalitiepartner CD&V toonde zich een zeer koele minnaar van de inzet van para's en dat zorgde voor een onderkoelde sfeer binnen de federale coalitie. "Iedereen heeft gemerkt dat er op een gegeven moment een haar in de boter, een haar in de beuling heeft gezeten", zegt De Wever, die daar voorts niet op wil terugkomen. "In de politiek is het zoals in een huwelijk: soms zit het er serieus langs, maar je moet samen verder".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud