Advertentie

Defensie moet nog eens 22 miljoen besparen

©BELGA_HANDOUT

Defensie moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen op een budget van 2,5 miljard. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) dinsdag gezegd in de Kamer.

De staatssecretaris kwam meer uitleg geven over de begrotingsnotificaties die de ministerraad vrijdag goedkeurde. Die teksten vormen de basis voor de begroting, die komende vrijdag bij de Europese Commissie wordt ingediend.

In de notificaties zijn de contouren afgesproken van de efficiëntieoefening die de regering-De Croo aan de federale departementen oplegt en die 150 miljoen moet opbrengen in 2021. De diensten die strijden tegen corona en de veiligheidsdiensten krijgen een zachtere behandeling. Zij moeten maar 0,89 procent besparen op hun personeels- en werkingsbudget, de andere diensten 2 procent.

Dankzij de inzet van de minister blijft de inspanning voor defensie tot een absoluut minimum beperkt.
Kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Voor Defensie komt een besparing van 0,89 procent op een budget van 2,5 miljard neer op 22 miljoen euro, deelde De Bleeker mee op vragen van de oppositiepartij N-VA. In de krant van dinsdag werd een getal van 33 miljoen vermeld, maar dat was berekend op basis van een rapport van het monitoringcomité waarin de afbetalingen van de onder de vorige regering geplande miljardeninvesteringen al bij het legerbudget geteld zijn. Voor 2021 resulteert dat in een totaalbedrag van 3,7 miljard, dat oploopt naar 4,4 miljard in 2024. 'De inspanning van 0,89 procent beperkt zich wel degelijk tot personeel en werking. Op investeringen kan niet bespaard worden', aldus De Bleeker.

Defensie is al jaren een departement waarop zwaar bespaard wordt, van de regering-Leterme en -Di Rupo tot de Zweedse coalitie. De legerleiding merkt al jaren op dat de bodem bereikt is. De vorige legerbaas Marc Compernol berekende voor de verkiezingen dat 2,4 miljard extra nodig is om het leger de komende jaren te laten functioneren.

Pensioneringen

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge is de besparing een klap voor de militairen. 'We hebben grote inspanningen gevraagd van het leger na de terreuraanslagen en nu in de strijd tegen corona. En wat krijgen de militairen terug? Nog eens een besparing. Terwijl iedereen het eens is dat er meer dan één tand moet bijgestoken worden om het operationeel kader weer op te vullen na de vele pensioneringen. Ik begrijp niet dat een PS-minister (Ludivine Dedonder, red.) niet meer gedaan heeft om het personeelskader op te krikken. Haar collega Frank Vandenbroucke (sp.a) slaagt er wel in de 'coronadiensten' vrij te stellen van besparingen.'

Het kabinet van minister Dedonder stelt dat het leger dankzij haar inspanningen maar 0,89 en geen 2 procent moet besparen. 'In de huidige context moet iedereen een inspanning leveren. Maar het is dankzij ons dat de budgettaire inspanning voor Defensie tot een absoluut minimum beperkt blijft.'

Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen sluit zich daarbij aan. 'De strategische visie op de toekomst van defensie is geschreven in 2016, toen men nog uitging van een stabiele groei van 1,5 procent de komende jaren. Maar we zitten vandaag in een economische krimp. Dat er in zulke moeilijke tijden toch beslist wordt om geen euro te besparen op de miljarendeninvesteringen die gepland zijn en aan Defensie een lichtere inspanning op werking en personeel te vragen dan andere departementen, is een belangrijk signaal. Deze regering laat het leger absoluut niet vallen.' Volgens Pillen is de inspanning van 22 miljoen doenbaar. 'Er gaan de komende jaren heel veel mensen met hoge weddes met pensioen. Er ontstaat dus ruimte. Die geluiden ontvang ik trouwens ook van binnen het leger.'

VSOA stuurt kat

De vakbond VSOA neemt daar geen vrede mee. Die kondigde dinsdagmiddag aan niet meer aan syndicale onderhandelingen over nieuwe dossiers deel te nemen omdat 'de regering-De Croo Defensie stiefmoederlijk behandelt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud