Defensie wil 1 kazerne op 3 sluiten

De top van het Belgisch leger wil de komende jaren zwaar besparen en diverse taken afstoten. ©BELGA

Uit een vertrouwelijk rapport van de top van Defensie, blijft dat het leger de komende jaren flink gaat snoeien en daarbij heel wat taken wil afstoten. Eén kazerne op de drie zou dichtgaan.

De huidige besparingen dreigen het leger in een winterslaap te brengen, maar zelfs met een verhoogd budget, moet de hakbijl ingezet worden, luidt het.

De legertop zet in het rapport van 133 bladzijden, dat de VRT kon inkijken, de strategische krijtlijnen uit voor de volgende decennia.

De generaals zijn niet mals voor de plannen van de regering om in de huidige regeerperiode tot 2019 voor in totaal 1,7 miljard euro te besparen op Defensie. Daardoor dreigt het leger zelfs de schulden niet meer te kunnen betalen. Volgend jaar zou er al een tekort dreigen van 80 miljoen euro en tegen 2019 zou dat zelfs kunnen oplopen tot 213 miljoen euro.

Daarom stelt de legertop de regering voor om een 'interdepartementele provisie' van 100 miljoen euro toe te kennen. Als die provisie er niet komt, zijn broodnodige courante investeringen niet meer mogelijk.

Zelfs als er na 2019 opnieuw wat meer geld beschikbaar is, blijven zware besparingen noodzakelijk, stelt de legertop. Volgens de top kan de staf van Defensie gehalveerd worden en moet één kazerne op de drie sluiten. Defensie wil ook het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek niet volledig meer financieren; het zou minstens gedeeltelijk worden afgestoten.

Het plan stelt voorts een forse afslanking van de Koninklijke Militaire School in het vooruitzicht,  waar tot 60 procent van het personeel zou verdwijnen. Een fusie van de muziekkapellen zou 100 banen kosten en het niet langer ter beschikking stellen van militairen in Legermuseum zou een besparing van 219 voltijdse opleveren.

De vloot van Agusta A109-helikopters zou van 20 naar 8 slinken en de hulp op zee zou ook sterk worden afgebouwd. De reddingsdienst op de Noordzee (met de Seaking-helikopters) wil de legertop in de toekomst aan de burgersector overgelaten.

Beperkte waarde

Het rapport van de legerstaf gaat nu naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Die relativeert die het belang van het rapport van de legertop. ‘Het gaat om een document met een beperkte waarde’, luidt het in een persbericht.

Er is nog geen enkele beslissing genomen over het sluiten van eender welke kazerne, onderstreept de minister. ‘Dergelijke beslissingen’ zijn pas voor na de paasvakantie, nadat de regering - op basis van de strategische visie van de minister - het budgettaire traject voor Defensie tot 2030 heeft uitgetekend.

Aan de strategische visie wordt nog volop gesleuteld, vervolgt Vandeput. ‘In de komende weken zullen de kerntaken en het bijhorend capacitair portfolio in detail uitgewerkt worden, en zal er ook een gedetailleerd budgettair kader worden berekend. Pas dan - en niet eerder - zal de minister zijn strategische visie ter discussie voorleggen aan zijn collega ministers en het parlement.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud