Advertentie

Dermagne geeft vakbonden 7,6 miljoen opslag

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. ©Photo News

De drie vakbonden krijgen samen een extra administratief budget van 7,6 miljoen euro voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft daarvoor een go van de regering gekregen.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de vakbonden in onderaanneming van de RVA verantwoordelijk voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Ze krijgen daarvoor een administratieve vergoeding die gebaseerd is op het aantal werklozen. Omdat de werkloosheid de jongste tien jaar sterk is gedaald, zagen het ACV, het ABVV en de ACLVB hun inkomsten zwaar terugvallen. In 2020 kregen de bonden samen 172 miljoen euro voor hun administratie. Volgens de bonden draaien ze daarmee verlies.

Deze paars-groene regering wil de besparingsopportuniteit gewoon niet grijpen. Wil ze wel naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent?
Valerie Van Peel
N-VA-Kamerlid

Onder de vorige regering was een aanpassing van de budgetten uitgesloten. Maar de PS verzorgt haar achterban. In de begrotingsbesprekingen kregen alle zeven regeringspartijen elk een kleine 30 miljoen om te spenderen aan hun eigen bevoegdheden. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne gebruikt het hem toegekende geld om de berekeningsformule van de werkingskosten van de uitbetalingsinstellingen aan te passen. Kostprijs: 7,6 miljoen euro per jaar. Het dossier passeerde donderdag de ministerraad.

‘De instellingen zijn al jaren structureel ondergefinancierd. Het aantal dossiers wordt kleiner, maar de complexiteit per dossier neemt toe. Daarnaast hebben ze de voorbije jaren zwaar moeten investeren in informatica, in functie van de nieuwe regels over tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis’, zegt de woordvoerder van Dermagne.

Vakbonden goedkoper

Het is maar een klein dossier, maar met een groot symboolgehalte. Alweer maakt de PS het de liberalen niet gemakkelijk. De oppositiepartij N-VA grijpt naar de bazooka. ‘Het is net om de overheidsfinanciën beheersbaar te houden dat we willen dat de werkloosheid daalt. Maar wat doet deze paars-groene regering? Actief verhinderen dat de administratiekosten dalen. Men wil de besparingsopportuniteit gewoon niet grijpen. Wil deze regering de werkzaamheidsgraad wel naar 80 procent brengen?’, zegt Kamerlid Valerie Van Peel.

De N-VA loopt al jaren storm tegen het feit dat de uitbetaling van werklozen nog altijd bij de vakbonden zit. Die uitbetaling is hun levensverzekering: terwijl in veel andere Europese vakbonden leeglopen, winnen de Belgische leden. Maar ook de Zweedse coalitie maakte er geen komaf mee. De vakbonden doen het werk overigens goedkoper dan de hulpkas van de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud