Advertentie

Dewatripont stapt op als directeur bij Nationale Bank

Matthias Dewatripont, met PS-etiket, was lang voorbestemd om gouverneur van de Nationale Bank te worden. ©IMAGEGLOBE

Mathias Dewatripont, directeur bij de Nationale Bank, wil zijn mandaat niet verlengen. Het is uitkijken naar de toekomstplannen van zijn collega’s, onder wie Marcia De Wachter.

Mathias Dewatripont (57) wordt als een van de steunpilaren van de Nationale Bank gezien. De voormalige gouverneur Luc Coene, die vorige week overleed, noemde hem ooit ‘wereldtop’. Hij bouwde voor hij centraal bankier werd een academische carrière uit, na studies aan de ULB en Harvard University. Hij gaf onder andere les aan de prestigieuze universiteit MIT in de Verenigde Staten.

Dewatripont was sinds 2011 actief bij de Nationale Bank. Drie jaar later werd hij vicegouverneur. Hij was voorbestemd om gouverneur te worden, maar de verkiezingen van 2014 gooiden roet in het eten.

Uit de gratie

De Franstalige socialisten verdwenen uit de regering en Dewatripont, met een socialistisch etiket, viel uit de gratie. Hij moest zijn functie van vicegouverneur afstaan aan Pierre Wunsch, een Franstalige liberaal. Wunsch en niet langer Dewatripont wordt nu als de gedoodverfde opvolger van gouverneur Jan Smets beschouwd.

De degradatie van Dewatripont zette kwaad bloed bij de socialisten. ‘Dewatripont is een van de eminentste Belgische economen en hij is gespecialiseerd in bancaire regulering’, verklaarde PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij had het over een ‘heksenjacht tegen de socialisten met een misprijzen van erkende competenties’.

Persoonlijke redenen

Dewatripont liet het niet aan zijn hart komen. Hij bleef nog twee jaar directeur. Hij was bevoegd voor de controle op de financiële stabiliteit van de banken. Maar nu heeft hij dus beslist zijn mandaat, dat in april afloopt, niet te verlengen. Naar eigen zeggen doet hij dat niet omdat hij is gedegradeerd, maar om ‘persoonlijke redenen’.

Dit is een beslissing om persoonlijke redenen.
mathias dewatripont
directeur Nationale bank

Dewatripont is overigens niet de enige wiens mandaat afloopt. Ook Marcia De Wachter (met CD&V-etiket), Jean Hilgers (cdH) en Wunsch (MR) zien hun mandaat aflopen. Het mandaat van Wunsch wordt zeker verlengd, dat van Hilgers wellicht ook. Over dat van De Wachter is discussie in de regering.

Op basis van de electorale sterkte heeft de N-VA in principe recht op het zitje van De Wachter. CD&V is nu met twee zitjes - waaronder dat van de gouverneur - oververtegenwoordigd. De N-VA heeft met Tom Dechaene maar één zitje.

Minder directeurs?

Maar een zitje afstaan aan de N-VA is voor CD&V niet evident. Daarom wordt nagedacht over een compromis: het verminderen van het aantal directeurs. Het is geen geheim dat de N-VA vindt dat het directiecomité van acht man te groot is. Als het mandaat van De Wachter niet verlengd wordt en dat van Dewatripont evenmin, kan het directiecomité beperkt worden tot zes directeurs. Dat is een besparing, want met een loon van 330.000 euro tot 380.000 bruto per jaar verdienen NBB-directeurs goed.

Bovendien zijn er bij de Nationale Bank meer directeurs in vergelijking met andere centrale banken. Daar zijn er meestal vier of zes directeurs. De vraag is niettemin of iedereen in de regering bereid zal zijn om het aantal directeurs te verminderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud